Milyen mosogatót vegyek? Pro és kontra

Aki konyhatervezés, felújítás, vagy építkezés közepén van, előbb-utóbb eljut oda, hogy meg kell mondani, miből legyen a mosogató. A leggyakoribb acél mellett ma már teljesen hétköznapi a gránit(kompozit)ból készült, nagy visszatérő a vidékies hangulatú kerámia, és léteznek ennél kevésbé gyakran használt más megoldások is, mint a zománcozott öntöttvas, vagy az akril.

De melyik a jó? Ahogy a főzőlap választó esetében, itt sincsen egyetlen igazság, de az előnyöket-hátrányokat mérlegelve mindenki ki tudja választani, neki melyik felel meg a legjobban. És az anyagválasztással még nem is értünk a dolog végére, hiszen akkor jön a többi kérdés, a méret, legyen-e egymedencés, kétmedencés, gyümölcsmosós, csepegtetős, szögletes vagy kerek, aláépítős vagy felülről ültetett. De most első körben nézzük, miből is készülhet a mosogató!

1. Rozsdamentes acél

Messze-messze a leggyakoribb mosogatótípus, és nem is nehéz megérteni, miért. Viszonylag olcsó, és gyakorlatilag örök életű. Ebben a műfajban is léteznek minőségi kategóriák. A jobb darabok vastagabb acélból készülnek, a még jobbak pedig zajcsillapítottak, amit úgy kell elképzelni, hogy kívülről kapnak egy védőborítást. Minél vastagabb az anyag, minél jobb a zajcsillapítás, annál kevésbé cseng-bong a belerakott evőeszköz, lábas, stb.

Az ötvözet amiből készül króm-nikkel-acél, ezt jelöli a CNS rövidítés a leírásban. A nikkeltartalom azért fontos, mert ettől lesz valóban rozsdamentes az anyag, a nálunk általában kapható CNS 18/10 jelölés azt takarja, hogy a krómtartalom 18 százalék, a nikkeltartalom 10 százalék. Átlagos konyhai használatra a 18/8 is alkalmas (18% króm, 8% nikkel), viszont a 18/0 a szakértők szerint kerülendő, ebben nincs nikkel, ami miatt a rozsdának kevésbé áll ellen, és hamar el is színeződik. 

Rozsdamentes acél mosogató többféle felületben létezik, van a tükörfényes, de léteznek selyemfényű kivitelűek is. Utóbbiak kevésbé kényesek, a karcolások és a vízkő is kevésbé látszanak meg a nem fényes felületen.

Rozsdamentes mosogató selyemfényű felülettel, ezen kevésbé látszik meg a vízkő és a karcolás
Rozsdamentes mosogató selyemfényű felülettel, ezen kevésbé látszik meg a vízkő és a karcolásBlanco

A méret és formaválaszték gyakorlatilag végtelen, egytálcás, kéttálcás, kicsi, óriási, szögletes, kerek, minden van. 

Mi szól mellette és ellene?

+ olcsó
+ fatális sérülést szinte lehetetlen okozni, bírja a hőt, az ütést, kilukasztani sem nagyon lehet
+ hatalmas választék

- kis sérülések könnyen érik, hamar összekarcolódhat
- imád rátelepedni a vízkő, főleg a magasfényű változatra, és naponta lehet törölgetni, ha azt szeretnénk, hogy mindig szép legyen

2. Gránit(kompozit) mosogató

Kicsit drágább, de szintén nagyon divatos, és ezt is könnyű megérteni, miért. A gránit mosogatók gyakran nagyon szépek, és az átlagosan elérhető színek többségénél sokkal kevésbé látszik meg rajtuk a használat nyoma, mint az acélon. Szuperkemény anyag, így sokkal nehezebb összekarcolni, és a vízkő sem ül meg rajta, HA valami közepes árnyalatot választunk a bézs-szürke tengelyen.

A méret és formaválaszték itt is elég nagy, itt sem okoz problémát kicsi, nagy, kerek, szögletes, stb mosogatót találni. A gránit mosogatóknál is léteznek minőségi különbségek, és sajnos a drágább gyakran jobb is, mert például komolyabb felületkezelést kap, ami nem jön le egy-két év alatt. 

Gránit mosogató, fehérben azért ez is kényesebb
Gránit mosogató, fehérben azért ez is kényesebbBlanco

Viszont ez sem elpusztíthatatlan, láttam bérbeadott lakásban olyan gránit mosogatót, amibe a lakó egyszer egy hosszú hétvége előtt még belezuttyantotta a maradék fél üveg vörösbort, majd öblítés nélkül távozott, a vörös foltot pedig soha többet nem lehetett leszedni a mosogatóról. Persze lehet, hogy újra lehetett volna csiszoltatni, ezt nem tudom, írtam az egyik nagy gyártónak, hogy lehet-e ilyen, ha megkapom a választ, frissítem.

A másik fontos dolog, hogy a hófehér például gyönyörű, de gránit mosogatóhoz képest kényes, ezt a saját káromon tanultam meg, ennél a színnél figyelni kell arra, hogy például rozsdásodra hajlamos fémet (mondjuk üres, beáztatott kutyakonzerves dobozt) ne hagyjunk benne éjszakára, mert összefogja, és baromi nehéz kiszedni.

A feketével nincs személyes tapasztalatom, de ismerősök panaszai alapján azt meg bepöttyözi a vízkő. Sok olyan panaszt is hallottam, hogy a nagyon sötét színeken egy idő után masszív fehéres lerakódások jelennek meg, de ezt állítólag el lehet tüntetni: egy alapos szódabikarbónás+ecetes tisztítást követően étolajat kell kenni bőségesen a felületre, és otthagyni éjszakára.

Mi szól mellette és ellene?

+ nem vészesen drága
+ bírja a hőt, az ütést, kilukasztani sem nagyon lehet
+ nemigen lehet összekarcolni
+ nem látszik rajta a vízkő, ha jól választottunk színt
+ hatalmas választék, több színben

- érthetetlen okokból időnként eltávolíthatatlan foltokat kaphatunk

3. Kerámia mosogató

Szerintem nálunk az IKEA vidéki kúria stílusú kerámia mosogatója a legismertebb ebben a műfajban, de persze számos más gyártó van, általában a hagyományosabb stílusú vagy rusztikus hangulatú konyhába választják.

Előnye, hogy hófehér létére szuperül tisztán tartható, és akkor sem kell aggódni, ha valami forrót öntünk/rakunk bele. Fényes fehér felülete van, ami most nem mindenki számára elég divatos, viszont sosem lesz cikisen elavult.

Kerámia mosogató
Kerámia mosogatóIKEA

Hátránya, hogy sérülékenyebb, ebben az amerikai tesztben ezzel kísérleteztek, és előfordult, hogy már két és fél kiló beleejtésekor komoly repedések lettek rajta, ami pedig egy lábos+kaja viszonylatában teljesen reális súly. 

Mi szól mellette és ellene?

+ nem drága
+ bírja a hőt
+ könnyen tisztán tartható, a hófehér hófehér marad
+ a vízkő normális karbantartással nem lesz probléma

- sérülékeny, összetörhet, ha beleejtünk valamit
- karcolások meglátszhatnak rajta

4. Zománcozott öntöttvas

Ez egy nagyon érdekes kategória, nálunk leginkább borzasztóan lepukkant nagypolgári lakások 60 éves konyháiban találni még egyet-egyet, újonnan szinte nem is kapható. Amerikában viszont az egyik legkedveltebb típus, amiből hatalmas a választék, nagy szeretettel használják, és hatalmas méret és formaválaszték van belőle, mindenféle stílusban.

Amiért szeretik: amíg ép a zománc, nagyon könnyű tisztán tartani, nem érzékeny a hőre, és bár a fehér a jellemző, de mindenféle más színben is létezik. Mivel vasból van, a súlya sem csekély, beépítéskor figyelni kell, hogy tutira bírja a bútor. Összetörni lehetetlen, viszont ha sérült a zománcozás, elrozsdásodhat alatta a vas.

zománcozott öntöttvas, modern fazonban
zománcozott öntöttvas, modern fazonban

Amikor azt tesztelték, hogy bírja a gyűrődést, a beledobált nehéz dolgokra teljesen érzéketlen volt, viszont éles kés beleejtésével sikerült a zománcozást megsérteni.

Mi szól mellette és ellene?

+ Könnyen tisztán tartható
+ Elvileg sok színben létezik
+ Bírja a hőt és a beleejtett nehéz dolgokat

- Sérülhet a zománc, és akkor elrozsdásodik alatta a vas
- Nálunk nehéz beszerezni

5 Műkő/szilárd felületű anyagból készült/akril mosogató

Ezt a kategóriát, amelynek leghíresebb képviselője a Corian, nálunk elég sok néven hívják. Angolul solid surface, aminek direkt magyar megfelelője a frappáns "szilárd felületű anyag burkoláshoz", de nevezik akrilnak is, meg műkőnek.

A lényeg, hogy valamilyen kőőrlemény és műgyanta (vagy hasonló) anyag összeöntéséből gyártják, ezeket gyakorlatilag összeolvasztják. Leggyakrabban akkor szokták használni, ha a pult is ebből az anyagból készül, ebben az esetben látható illesztés nélkül készülhet el a pult, a mosogató és a csepegtető (ha van). Vagyis gyönyörűt lehet belőle alkotni.

Műkő mosogató és azonos anyagú konyhapult
Műkő mosogató és azonos anyagú konyhapult

Nem olcsó, nem túl elterjedt, és az amerikai tesztek alapján viszonylag ellenálló, de nem elpusztíthatatlan. A tisztán tartása nem probléma, viszont a magas hőmérséklet nem barátja, itt egy forró edénnyel sikerült eldeformálni. A Corian és hasonló konyhapultoknál is mindig felhívják a figyelmet arra, hogy forró tepsit eszünkbe ne jusson rárakni. 

Mi szól mellette és ellene?

+ gyönyörű, és a pulttal teljesen azonos lehet
+ jól tisztán tartható, nem vízkövesedik
+ ha időben kapcsolunk, a sérülés általában szakember által javítható

- nagyon drága
- nem bírja a hőt
- karcolódik

Vadhajtások extra igényekhez: természetes kő, réz, beton

Egy csomó mindenből készülhet még mosogató,

  • például lehet kapni természetes kőből készültet, ez lehet mészkő, vagy akármárvány vagy gránit, konkrétan egy vagyon, itthon nem sokat találtam belőle, de amit igen, és ki is nézett valahogy az egy millió körül volt. És fogalmam sincs, hogy a mészkő/márvány mosogatót tudják-e úgy felületkezelni, hogy a savas dolgok ne tegyenek benne kárt.
  • a réz mosogató is egy ritkaság, ami viszont fantasztikusan tud kinézni. Felületkezeléstől függően van olyan, ami idővel patinát is kap. Általában borzasztó drága, mondjuk az azonos méretű drága gránit mosogatók árának háromszorosa.
  • mostanság találkozni a betonból öntött mosogatókkal. Nagyon jól tudnak kinézni a maguk bumfordi módján, de borzasztó nehezek, tehát speciálisan megerősített szekrény kell alá, és ha törik, bajban vagyunk, mert nemigen javítható. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra