Megvan a legjobb téli bakancs

Olvasási idő kb. 4 perc

Most, hogy jönnek az igazán kemény mínuszok, még azokban is felmerül, hogy kéne egy jó meleg és egyáltalán nem csúszós bakancs, akik egyébként magassarkúban élik az életüket és a lehető legritkábban vesznek fel bármi mást.

Rossz hír, hogy igazán minőségi téli csizmát, bakancsot nagyon nehéz találni, ráadásul elég drága mulatság. Pont ezért – és mert Kanadában tovább van őrjítő hideg és jegesedés, mint nálunk – egy kanadai kutatócsoport fogta magát és a WinterLab közreműködésével 98 téli csizma tulajdonságait vetette össze, a legstabilabb csizmát keresték alábbi módszerrel:

Az eredményeket egy jó kis táblázatban foglalták össze, a csizmák hópelyheket kaptak és nagyon úgy néz ki, hogy az utcai téli bakancsok közt már az is nagy eredmény, ha egy hópehely összejött a maximálisan adható háromból. A hópelyheket aszint osztották, hány fokos emelkedőnél marad még biztonságos adott bakancs: 11 fokos emelkedőnél már egyik sem tapadt megfelelően.

A legjobbnak a Sperry márka férfibakancsa bizonyult, második helyen (több csizmával egyetemben) a márka női bakancsa található, ez:

STS97167 50
www.sperry.com

Két színben kapható a tengerentúlon, leárazva 100-130 dollár körüli áron – itthon nem tudjuk megvásárolni. A Magyarországon is kapható Caterpillar márka egyik férfi bakancsa is előkelő helyen végzett, de pont a "Men’s Stiction Hiker Ice+ Waterproof TX Boot" nevű terméket nem találjuk egyik hazai forgalmazónál sem.

Az eredmény egyébként siralmas, a kutatók által tesztelt 98 pár bakancsnak mindössze 8 százaléka, 3 munkavédelmi és 5 utcai cipő felelt meg egyáltalán a minimum elvárásnak. Ezek közül is feltűnően kevés a női bakancs, utcai kategóriában a "Sperry Powder Valley Vibram Arctic Grip Boot" az, amit kifejezetten nőknek terveztek és legalább egy hópelyhet összeszedett, munkavédelmi kategóriában a csak Kanadában kapható "Marks Dakota CTCP Transitional Boot" ér valamit.

teszt
www.ratemytreads.com/ratings/casual-boots

A kanadai kutatókat meglepte a rossz eredmény, de büszkék rá, hogy most először a cipővásárlásnál is a vásárlók rendelekzésére áll egy olyan lista, ami az autógumiknál már rég létezik. "Ez egy újabb példa arra, hogy a Toronto Rehab kutatói hogyan nyújtanak praktikus segítséget a balesetek megelőzéséhez. Azt hiszem, sok életminőséget rontó és súlyos sérülést megelőzhetünk idén télen azzal, ha az emberek jobb, kevésbé csúszós talpú cipőket vásárolnak" – adta ki sajtóközleményben Geoff Fernie, a kutatás vezetője, aki folytatni fogja a kutatást és reményei szerint két éven belül akár saját fejlesztésű cipőkkel is elkezdhet kereskedni.

Ha Kanadában is szívás, mi mit tehetünk?

Az eredmények alapján a kutatók azt mondják, két jó talptechnológia létezik per pillanat: a Green Diamond és a Vibram "Arctic Grip-je". Amelyik cipők talpa ezek valamelyike volt, az jobban tapadt nedves jégen. Vibram "Arctic Grip" talpat egyébként futócipőkön találtunk így hirtelen, a Saucony Razer Ice+-on és a Merrel pár csukáján, kis utánajárással talán bele lehet futni egyes boltokban. 

A csúszásgátlós talp nem vicc, nagyon fontos télen. Évente 20 ezer ontariói lakos kerül ügyeletre jégen való esés miatt, 40 százalékuk 35-59 éves és 60 százalék az idősebbek aránya: esetükben egy kisebb esésnek is komoly következményei lehetnek, egy combnyaktörés szövődményeibe akár bele is lehet halni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek