Ha Halloween-tematikájú desszertet szeretne összedobni a hosszú hétvégén a srácoknak, mutatjuk is a tökéletes megoldást. A tortácskák alapja egy egyszerű sütőtökös-diós muffin, erre pedig karamellás-mascarponés krém jön.
A csoki-pókhálók elkészítéséhez nem kell nagy kézügyesség, akár még a gyerekeket is befoghatjuk segíteni. A receptet pedig nemcsak Halloween-re ér elkészíteni: a sütőtök-karamell kombó pici gyömbérrel turbózva az egyik legütősebb őszi-téli ízvilág!
Hozzávalók 12 darabhoz:
Muffin:
130 g liszt (akár felesben sima liszt és teljes kiőrlésű is lehet)
2 tk. sütőpor
100 g darált dió
1 kk. őrölt fahéj
2 cm-nyi friss gyömbér finomra reszelve
100 g sült sütőtök
90 g nádcukor
1 nagyobb tojás
70 ml étolaj
150 ml tej
Krém:
100 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)
15 g méz
60 g forró habtejszín
80 g szobahőmérsékletű vaj
nagy csipet só
200 g mascarpone
Díszítés:
kb. 60 g étcsokoládé
1. A muffinhoz két nagy tálat készítünk elő. Az egyikben összekeverjük a lisztet, a sütőport, a diót és a fahéjat. A másik tálba kimérjük az összes többi hozzávalót: a finomra reszelt friss gyömbért, a sült sütőtököt, a cukrot, a tojást, az olajat és a tejet, majd ezeket botmixerrel egyneművé keverjük.
2. A sütőtökös-tojásos masszát összekeverjük a lisztes-diós keverékkel, majd a kész tésztát muffintepsibe adagolva kisütjük: 180°C-on kb. 20 perc alatt sülnek meg. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni a muffinokat.
3. A krémhez a cukrot a mézzel együtt sötét borostyánszínűre karamellizáljuk. Ekkor lehúzzuk a karamellt a tűzről, majd nagyon óvatosan hozzáöntjük a forró habtejszínt. Fontos, hogy tényleg forró legyen a habtejszín, ugyanis minél kisebb a hőkülönbség a karamell és a tejszín között, annál kevésbé van esély rá, hogy fröcsköljön. Hozzákeverjük a sót és a vajat is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
4. A lehűlt karamellt a mascarponéval kihabosítjuk. A krémet habzsákba (vagy kivágott végű nejlonzacskóba) töltjük, és kidíszítjük vele a muffinok tetejét.
5. A pókháló-díszhez az étcsokoládét megolvasztjuk, majd egy nejlonzacskóba töltjük, aminek a végén icipici lyukat vágunk. Sütőpapírral bélelt tálcára pókhálókat rajzolunk a csokoládéval, majd hűtőbe tesszük, míg a csokoládé meg nem szilárdul. A kész pókhálókkal díszítjük a tortácskákat.
Tipp: Ha felnőtteknek készítjük a tortácskákat, a karamellkrémbe keverhetünk még egy-két evőkanál narancslikőrt is!