Itt az ősz, itt a diószezon, ez pedig egy igazi diórajongóknak való ez a torta, ugyanis nemcsak a krémbe kerül darált dió, hanem a piskótába is.
A diót érdemes megpirítani száraz serpenyőben pár perc alatt, így sokkal karakteresebb, intenzívebb ízű lesz a tortában. A piskótát akár egy-két nappal korábban, előre is megsüthetjük.
További diós sütemény recepteket a linken talál, ahol még 20 kedvencünket gyűjtöttük össze..
Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:
Piskóta:
3 tojás
60 g cukor
40 g liszt
20 g darált dió
Krém:
2,8 dl tej
40 g vaníliás pudingpor
100 g cukor
250 g puha vaj
100 g darált dió
1 ek. rum
díszítéshez:
fél diószemek és egy kevés darált dió
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk.
- A cukor egyharmadával habosra keverjük a sárgákat, a fehérjéket pedig kemény habbá verjük a maradék cukorral.
- A fehérjehabot két részletben, óvatosan a kihabosított tojássárgákhoz forgatjuk.
- Beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük a darált diót, és óvatosan beleforgatjuk.
- Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát pedig vajjal kikenjük. Beleöntjük a piskótatésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
- Még forrón kivágjuk a tortaformából, és egy sütőpapírra borítjuk ki fejjel lefelé, hogy ne legyen púpos a teteje. Hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a cukrot és a pudingport a tejjel csomómentesre keverjük, majd megfőzzük a pudingot. A tetejére még forrón folpackot terítünk, hogy ne bőrösödjön be, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A puha vajat kihabosítjuk, majd a szobahőmérsékletű pudinghoz keverjük. Hozzákeverjük a darált diót és a rumot is.
- A piskótát fűrészes késsel három lapba vágjuk. Betöltjük a diós krémmel, majd kívülről is bekenjük a krémmel. A díszítéshez félreteszünk két-három evőkanálnyit a krémből.
- A torta oldalát darált dióval panírozzuk. A félretett krémet habzsákba töltjük, és rózsákat nyomunk körben a tortára.
- A krémrózsákra egy-egy fél diószemet teszünk. Két-három órát hűtjük tálalás előtt a tortát.