Teszt: a nagyüzemi sör is lehet jó

A kézműves sörök mennybemenetele már nem egy újkeletű dolog, szerencsére egyre többen éreznek rá arra, hogy mennyire más is tud lenni egy olyan sör, amit gondosan, nagy odafigyeléssel és kiváló alapanyagokból készítenek.

Gombamód szaporodnak a kis sörfőzdék, sőt sokan próbálkoznak az otthoni főzéssel is és már nagyobb cégek is rájöttek, hogy a különleges sörökre igenis van kereslet. De, hogy fel tudják-e venni a versenyt? Erre kerestük a választ a vaktesztünkön. 

Mucha Attilát hívtuk segítségül, hogy segítsen nekünk eligazodni a sörök világában anélkül, hogy kémiai és biológiai gyorstalpalót kellene elvégeznünk. Azt nem állítjuk, hogy a végére illat alapján meg tudtuk mondani, melyik sör milyen komlóból készül, vagy hány fokon eresztették őket és milyen kádban, viszont sokkal magabiztosabban vontunk le következtetéseket már a hab alapján is.

A célunk nem az volt, hogy tudományos elemzésekbe bocsátkozzunk élesztőkről, savakról, erjedésről és főzési folyamatokról, hanem hogy saját magunk tapasztaljuk meg, hogy egy kategórián belül is mennyi ízt tudnak visszaadni a sörök, majd mindenki saját preferenciája alapján pontozza. 

Mucha Attila - Konyha, sör, főzés

Ez a címe Mucha Attila könyvének, amiben közérthetően ír saját tapasztalatairól az otthoni sörfőzésről. A sörfőzés alapanyagai itthon is egyre több helyen beszerezhetőek, és nem is kell kibérelni egy fél gyárépületet ha az ember otthon akar sört készíteni, viszont a hozzávalók és a berendezés önmagában édeskevés ahhoz, hogy az ember valóban jó sört főzzön. Mucha Attila könyve azonban egyszerűen és közérthetően ír a saját tapasztalatokról, kezdeti kudarcairól és tanácsairól, sőt néhány sörkorcsolya receptet is kap, hogy a saját főzésű söre mellé legyen hozzá illő ropogtatnivaló is. 

A tesztbe különleges, vagy különlegesnek mondott söröket választottunk. Megnéztük a Tesco Finest söreit, amik az ismertető szerint exkluzív minőségű kézműves sörök (egy szlovák sörfőzdéből), illetve a Dreher különleges, mondhatni kísérleti jellegű csapolt söreit is beválogattuk a tesztünkbe, amiket a Dreher Feszten kóstolhatott a közönség, és olyan kis magyar sörfőzdék palackozott sörei közül válogattunk össze néhányat a teljesség igénye nélkül, amikhez viszonylag könnyű hozzájutni, viszont jó söröknek számítanak.

Itt volt a legnehezebb dolgunk, hiszen a választék hatalmas, nekünk azonban szelektálni kellett, mert minden szóba jöhető versenyzőt fizikai képtelenség lett volna letesztelni.  

A tesztben kizárólag az érzékszerveinkre hagyatkoztunk, és természetesen most is vakteszteltünk, amibe beszálltak a Dreher PR osztályának kollégái is, de a résztvevők közül senki sem tudta, hogy éppen melyik sört is kóstolja. 

Szakértőnk tanácsa szerint a söröket 12-14 fokon érdemes kóstolni, az alapszabály az lenne, hogy annyi fokon kóstolja, ahány fokon erjesztették, vagyis nem mindig a hideg sör a jó sör. Persze jó esik, de ha az ízekre kíváncsi, nem jó, ha túl hideg a söre, mert a túlhűtéskor elvesznek az ízek. 

 Búzasörök

A búzasör kategóriában csak két versenyzőt indítottunk, az egyik a Tesco Kézműves búzasöre volt, a másik a Hopfanatic White Hops söre. Ami már elsőre feltűnt mindenkinek, hogy az egyik sör sokkal sötétebb volt mint a másik, talán valamilyen színezőmaláta lehetett benne. Az illatán is lehetett érezni a csokisságot, ráadásul nagyon híg is volt, akkor még nem tudták a tesztelők, hogy ez volt a Tesco söre.

Mucha azt javasolja, hogy szegfűszeg illatát keressük búza sörökben, az már biztató jel és ami a legfontosabb, nem kell a búzasörbe citrom. Nyugodtan hagyja ki belőle, és élvezze az ízeket. 

Második helyezett: Tesco finest búza - 9 pont

Nem aratott osztatlan sikert a Tesco búzasöre, az értékelések alatt többször is belefutott a vállalhatatlan jelzőbe. Volt, aki szerint olyan mintha kimosta volna a söröspoharat és azt itta volna, és mást is emlékeztetett a mosogatólére. Volt, akinek túl vizes, de ketten is kiemelték pozitívumként a gyümölcsös illatot, kár hogy ez nem jelentkezett később az ízben, így összességében is a Finest búzasör kapta a legkevesebb pontot. 

Első helyezett: Hopfanatic White Hops - 20 pont

Értékelésénél szinte mindenkinél megjelent a savanykás jelző, íme az újabb bizonyíték, hogy teljesen felesleges még citrommal is savanyítani a búzasört. Sokkal kellemesebbnek ítélték meg a tesztelők mint a tescósat, összességében sokkal több pontot is kapott, mint a versenytársa. 

Barna sörök

Ebbe a körbe választottuk a sötét IPA, Porter és Stout söröket is. A résztvevők így a Szent András Fekete söre, a Gólem sörfőzde Sötét Bunkó nevű söre, a Dreher csapolt Legend söre, valamint a Tesco Porter és Stout söre lettek. Ne féljen a sötét söröktől, nem lesz feltétlen erős az összes. Ha kávés illatot érez, akkor erőteljesen pörkölt a malátája.

Amit figyeljen meg mindenképpen, az a hab. A jó hab tartós és ahogyan issza a sört, szintenként körök jelennek meg a korsón, gyakorlatilag karimája lesz a jó sűrű habtól, ami természetesen akkor sem marad el, ha üveges sört vásárol. 

Ötödik helyezett: Tesco Stout és Tesco Porter- 13 pont

A két tescós versenyző végzett holtversenyben az utolsó helyen. Színük elég világos volt a többi versenyzőhöz képest. A tesztelők szerint a Stout egy gyenge kávéhoz hasonlított, bár volt olyan is, aki pont az ilyen típusút szereti, de a sörös keserűség is hiányzott belőle. A Portert is többen azonosították egy gyenge kávéval, de volt aki mosószeres illatot érzett benne, már aki egyáltalán érzett benne bármi ízt. 

Harmadik helyezett: Szent András Fekete - 18 pont

A Szent András fekete söre eléggé megosztotta a tesztelőket, de nem sokkal maradt le a második helyről.. Az egyik legsarkosabb vélemény szerint a keserű felütés után olyan ízre emlékeztet, mint mikor gyerekként havat evett. Volt aki túl édesnek találta, és volt, aki szerint karakteres és testes az íze, de az utóízétől többet várt volna, mások pedig sokkal jellegzetesebb ízt vártak. 

Második helyezett: Dreher Legend - 20 pont

A Dreher sötét söre második helyre küzdötte fel magát, amit már egy közepes kávéhoz hasonlítottak a tesztelők, de volt, aki kiérzett belőle valami olyan mellékízt, ami igazán nem való bele. Szintén megosztó sör, mert míg valaki a füstös illatot és a karakterességét emelte ki, addig egy másik tesztelő pedig azt, hogy nem igazán erős az íze, és savanyú. 

Első helyezett: Gólem Sötét Bunkó - 22 pont

A Sötét Bunkó nem csak a nevéért érdemel díjat, a fekete IPA  ugyanis eléggé bejött a tesztelőinknek. "Gyümölcsös illat, szájban elterülő savanykás íz" - jellemezte egyik tesztelőnk. "Ez jó, karakteres, komlós, sötét, fasza" - jellemezte egy másik, de többen is kiemelték a sötét színét és a tökéletes habot. Hogy valami kritikát is mondjunk róla, egyik tesztelőnknek ez már túl kesernyés volt. 

Ale típusú sörök

A barna sörök első helyezettjénél már megismerkedtünk az ale jellemzőivel, és úgy tűnik, ez be is jött a tesztelőknek. Az ale típusú sörök akkor kapják a jól ismert gyümölcsös illatot, mikor hidegkomlózzák (az erjedő sörléhez teszik a komlót), de az egész folyamatban az élesztőzés is közrejátszik.

A sima Pale Ale viszont nem hidegkomlós, ott a malátával játszanak, ezért is van, hogy a sima Pale Ale-t úgy is emlegetik néhányan, hogy az ale típusú sörök pilsenije. Egyébként minél magasabb az ilyen sörök alkoholtartalma, annál több komlót tesznek bele, aminek az ízét egy sima kóstolás alatt is fel lehet ismerni.

Egyébként külön érdekesség, hogy ebben a kategóriában kapták a legmagasabb pontszámot a sörök, vagyis az ale esetében volt a legszorosabb a verseny, ahol még az utolsó helyen végzettet is ajánlani tudjuk. 

Ötödik helyezett: Csupor sörfőzde Bunny Hop Citra - 17 pont

A Bunny Hop összességében nem egy rossz sör, a tesztelők a keserűséget hiányolták belőle, illetve azt, hogy furcsán, savanykásan keserű, ami nyilván a citrának köszönhetű, attól ugyanis egy kicsit grapefuitos lesz az íze. Voltak, akik fura ízeket véltek felfedezni, az egyikünk például egyszerre érezte keserűnek és fémesnek, de valaki szerint körömlakklemosóra emlékeztetett. Összességében gyengének ítélték a többi versenyzőhöz képest.. 

Negyedik helyezett: Tesco Ale  - 17,5 pont

Csak fél ponttal előzte meg a Legenda sörét a tescós, ami a tesztelők szerint erősen komlós és gyümölcsös, szinte már csíp. Más is kiemelte a végén a az érdekes keserűséget és az egyszerű ízvilágot. 

Harmadik helyezett: Möszjő El Dorado -18,5 pont 

Hidegkomlós IPA, került a dobogónk harmadik fokára, ami a negatív kritikát megfogalmazók szerint édes, műsör jellegű cucc, vagy éppen csak annyival jellemezték a tesztlapon, hogy "nem jó". Akinek viszont ízlett, az a gyümölcsösséget emelte ki, bár ő is kételkedett abban, hogy ez kézműves lenne, más pedig a határozott ízvilágot emelte ki a sörrel kapcsolatban. 

Második helyezett: Monyo Flying Rabbit - 21,5 pont

A Flying Rabbit is egy díjnyertes sör, mint kiderült, nem véletlenül. A klasszikus IPA illatot emelték ki a tesztelők, és a finom kesernyés utóízt, bár volt, aki a gyümölcsösséget hiányolta belőle. Ami viszont tényleg pozitívum, hogy ez az egyik sör, amiben nem tolták túl a komlót. 

Első helyezett: Hedon Charlie Firpo - 25 pont

A Charlie Firpo kapta nem csak a kategóriájában, de az egész teszt alatt a legtöbb pontot. Szakértőnk itt is kiemelte, hogy a komlót nem tolták túl, sőt még az élesztősségét is kiválónak találta. Mások az erős, illatos komlóssága mellett a pörkölt ízt emelték ki, de megkapta a karakteres jelzőt is, más pedig a gyümölcsösségét emelte ki abszolút pozitívumként. 

Lager típusok

Az ilyen típusú sörök képviselik a lágyabb ízvilágot, amit ha iszik az ember, elveszi a szomjúságot, miközben a kesernyés íz is megjelenik, ahogy lenyeljük. A jó lager sörök íze nyugodt, egyszerű és letisztult.

Ha hidegkomlózzák, akkor kicsit gyümölcsösebb lesz az íze, ha pedig maláta vagy festőmaláta kerül bele, akkor kicsit kávésabb.

Ezek a sörök általában nem erősek, és lagerek között is lehet szűrt vagy szűretlen verziót is találni. Mucha Attila tanácsa, hogy amennyiben lehetősége van, kóstoljon meg egyszer pasztörizálatlan lager típusú sört is, mert annak sokkal összetettebb íze van, és akkor majd rájön, mennyit is veszít egy sör a pasztörizálással. Ha viszont nagyon búzasörre emlékezteti az íze, akkor valószínűleg ön romlott sört iszik. 

Ötödik hely: Kapucínus szeplőtelen -13 pont

A Szeplőtelen sörrel a fura illat volt a fő gond, és hogy túl komlós, ez egyébként több tesztelőnél is előjött, de volt, aki a kezdeti szappaníz után megérezett benne némi gabonás mogyorós ízt is, ami valószínűleg szintén amiatt juthatott eszébe, mert túlszaladt benne a komló. 

Negyedik hely: Fóti Zwickl - 16,45 pont

Csak a negyedik helyre futott be a fóti sörfőzde, volt, akinek a kávés illat és íz nem tetszett, más keménycukorkához hasonlította a sör illatát, de tetszett neki a lágy íze. Volt, aki kiemelte, hogy könnyen iható. A kritika szerint a sör túl malátás és alig komlós, és ez most csak a negyedik helyre volt elég. 

Harmadik hely: Thomas Menner Pannonhalma - 19 pont

A dobogón végzett a pannonhalmai sör, aminek a keserű utóízét dicsérték a tesztelők, és kiemelték a komló és a maláta egyensúlyát is. Volt viszont, akinek a füstös íz nem igazán tetszett, és volt, akit búzasörre emlékeztetett a savanyúsága. A legdrágább sörünk volt a tesztben, az 1499 forint + üvegdíjas ár eléggé mellbevágó egy fél literes sörért. 

Második hely: Fóti Keserű méz  - 21 pont

A Keserű méz nagyon jó helyen végzett, nem csoda, hogy ez a Fóti főzde egyik legkeresettebb söre. Többen mérsékelt karamell ízt éreztek ki belőle, volt, aki vízben oldott keménycukorkáét, a lényeg az, hogy a pörköltes illat és ízek megjelentek, de ez sem volt elég az első helyhez. "Jó,de nem elég jó"- próbálta megmagyarázni egyik maximalista  tesztelőnk, miért nem adott rá maximális pontszámot. 

Első hely: Dreher Amerikai komlós - 23,5 pont

Mikor a tesztlapok leadása után felfedtük, melyik sör is volt az, ami a legtöbbeknek ízlett, ezen a kategórianyertesen lepődött meg mindenki. A Dreher különleges főzete kerek, enyhén savanyú és lágy. Határozottan komlós az illata és kellemes a lecsengése. A komlósságát többen is dicsérték, ahogyan az élesztőssége is pont megfelelő volt, de, hogy valami negatívat is mondjuk róla, egyik tesztelőnk gumis illatot vélt benne felfedezni. 

Versenyen kívül: gyümölcsös sörök

Bár a szerkesztőségből senki sem rajong a gyümölcsös sörökért, és szakértőnk sem igazán noszogatott minket, hogy kóstoljunk azt is, azért a Dreher kér csapolt gyümölcsös jellegű sörét is megkóstoltuk.

A Floralnál a legtöbben kiérezték a bodzás ízt és a virágos jegyeket, és ihatóra értékelték, persze csak ha nagyon muszáj, a Red viszont a legtöbbeknek túl soknak bizonyult, és málnás lime-os gyógyszertári készítményként hivatkoztak rá. 

Sör neve Fajtája Alkoholtartalom Ára Itt vettük
Hopfanatic White Hops Búza 6% 599 forint Tesco
Tesco Búza Búza 5% 299 forint Tesco
Tesco Stout Stout 4,8% 299 forint Tesco
Tesco Porter Porter 5,3% 299 forint Tesco
Szent András Fekete Fekete lager 7% 479 forint Különleges sörök boltja
Sötét Bunkó Fekete IPA 6,5 % 699 forint Különleges sörök boltja
Bunny Hop Citra APA 4,5 % 749 forint Különleges sörök boltja
Tesco IPA IPA 5,8% 299 forint Tesco
El Dorado IPA 6,5 % 749 forint Különleges sörök boltja
Flying Rabbit American IPA 6,5% 749 forint Tesco
Charlie Firpo APA 5,1% 999 forint Különleges sörök boltja
Szeplőtelen Lager 4,3% 399 forint Különleges sörök boltja
Fóti Zwickl Szűretlen lager 4,5% 499 forint  Különleges sörök boltja
Thomas Menner Lager 5,4% 1499 forint Különleges sörök boltja
Keserű Méz  Szűretlen világos 6% 599 forint Különleges sörök boltja
Oszd meg másokkal is!
Mustra