Egy szelet hideg, könnyű baracktorta nincs is olyan messze tőlünk, mint gondolnánk, ha úgy akarjuk, még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Ha nincs kedvünk a piskótával bíbelődni, akár vettet is használhatunk, sőt, helyettesíthetjük joghurtba/tejbe mártott babapiskótával is, az is jó alapja lesz ennek a sütinek.
Ha házilag sütjük, ami szintén nem bonyolult, amíg a piskóta sül mindent elkészíthetünk, hiszen a zselatinos-joghurtos-tejszínes krémnek úgyis idő kell, amíg megszilárdul. Ahogy kihűlt a vékony tészta, már mehet is a hűtőbe.
Itt is csalhatunk, egy órányi mélyhűtéssel – akkor még nem fagy meg, viszont nagyobbrészt megköt már a krém – ezzel jelentősen lerövidíthetjük a sütihez jutás időtartamát.
Hozzávalók: (20 cm-es kapcsos formához)
2 tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt
3 nagy őszibarack plusz egy a díszítéshez
3 ek. sárgabaracklekvár
50 dkg joghurt
2 dl jól behűtött tejszín
1 cs habfix
8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 ek víz
8 lapzselatin vagy 14 gr zselatin
- Az egész tojásokat a kézimixer legnagyobb fokozatán 6-8 perc alatt sűrű habos krémmé verjük a cukorral.
- Három részletben beleszitáljuk a lisztet, minden alkalommal óvatosan, de alaposan beleforgatva a tésztába.
- 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt formában 10-12 perc alatt megsütjük a piskótát.
- Amíg a piskóta sül, a zselatint egy kisebb edénybe szórjuk, meglocsoljuk a vízzel, állni hagyjuk pár percig.
- Ezután hozzáadunk 2-3 ek. joghurtot és kis lángon jól felmelegítjük. Belemixeljük a joghurtba, közben hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot is.
- A tejszínt habbá verjük a habfixszel az utasítás szerint, majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtba.
- A barackok héját lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A kihűlt piskótát – a formába visszarakva – a lekvárral megkenjük, a barackokkal kirakjuk. A krémet a barackokra öntjük, és legalább 2 órára jól behűtjük a tortát.
- A sütit a kapcsos forma oldalát melegítve lehet legszebben kivarázsolni a formából: töröljük át párszor forró vízbe mártott szivaccsal, és már emelhetjük is ki, alulról óvatosan felfele nyomva.
Bejön az őszibarack, piskóta és vaníliakrém? Akkor a tükörtojás-sütit is muszáj lesz kipróbálni!