Pénteki süti: őszibarackos joghurttorta

Olvasási idő kb. 2 perc

Egy szelet hideg, könnyű baracktorta nincs is olyan messze tőlünk, mint gondolnánk, ha úgy akarjuk, még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni. Ha nincs kedvünk a piskótával bíbelődni, akár vettet is használhatunk, sőt, helyettesíthetjük joghurtba/tejbe mártott babapiskótával is, az is jó alapja lesz ennek a sütinek.

Ha házilag sütjük, ami szintén nem bonyolult, amíg a piskóta sül mindent elkészíthetünk, hiszen a zselatinos-joghurtos-tejszínes krémnek úgyis idő kell, amíg megszilárdul. Ahogy kihűlt a vékony tészta, már mehet is a hűtőbe. 

DSC 0174
Fotó:Piszke

Itt is csalhatunk, egy órányi mélyhűtéssel – akkor még nem fagy meg, viszont nagyobbrészt megköt már a krém – ezzel jelentősen lerövidíthetjük a sütihez jutás időtartamát.

Hozzávalók: (20 cm-es kapcsos formához)

2 tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt

3 nagy őszibarack plusz egy a díszítéshez
3 ek. sárgabaracklekvár
50 dkg joghurt
2 dl jól behűtött tejszín
1 cs habfix
8 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
2 ek víz
8 lapzselatin vagy 14 gr zselatin

DSC 0179
Piszke
  1. Az egész tojásokat a kézimixer legnagyobb fokozatán 6-8 perc alatt sűrű habos krémmé verjük a cukorral.
  2. Három részletben beleszitáljuk a lisztet, minden alkalommal óvatosan, de alaposan beleforgatva a tésztába.
  3. 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt formában 10-12 perc alatt megsütjük a piskótát.
  4. Amíg a piskóta sül, a zselatint egy kisebb edénybe szórjuk, meglocsoljuk a vízzel, állni hagyjuk pár percig.
  5. Ezután hozzáadunk 2-3 ek. joghurtot és kis lángon jól felmelegítjük. Belemixeljük a joghurtba, közben hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot is.
  6. A tejszínt habbá verjük a habfixszel az utasítás szerint, majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtba.
  7. A barackok héját lehúzzuk, félbevágjuk, kimagozzuk. A kihűlt piskótát – a formába visszarakva – a lekvárral megkenjük, a barackokkal kirakjuk. A krémet a barackokra öntjük, és legalább 2 órára jól behűtjük a tortát.
  8. A sütit a kapcsos forma oldalát melegítve lehet legszebben kivarázsolni a formából: töröljük át párszor forró vízbe mártott szivaccsal, és már emelhetjük is ki, alulról óvatosan felfele nyomva.

Bejön az őszibarack, piskóta és vaníliakrém? Akkor a tükörtojás-sütit is muszáj lesz kipróbálni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek