A három döntős versenyző közül a sagótarjáni G&D Kézmúves Cukrászda és azon belül is Szó Gellért "Őrség zöld aranya" fantázianevű tortája nyerte el idén az Ország tortája címet. Szó Gellért idén zsinórban másodszor nyerte meg a versenyt, tavaly egy sárgabarackos-karamelles tortával lett ő a győztes.
A győzelem a dicsőségen kívül azt is jelenti, hogy augusztus 20 után a megadott recept szerint elkészítve az ország számos cukrászdájában felbukkan majd ez a sütemény. Ami így néz ki:
És mi van benne? A hivatalos leírás szerint "Tökmagos felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache kerül. Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül. A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik. Fehércsokoládés tökmagolajos tükörzselé kerül a tetejére. Ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik."
Magyarul: sok lágy fehércsokikrém, több különböző ropogós réteg, amelyekben mindegyikben szerepet kap a tökmag, málnazselé, díszítés. Ha szeletben látjuk, még jobban megfigyelhető ez a sokféle réteg.
Ha szeretnének megpróbálkozni vele, a receptet augusztus 20 után nyilvánosságra is hozzák, addig csak a szakma számára érhető el.
Szokás szerint most hirdették ki az Ország cukormentes tortáját is, a mezőnyben domináltak a piros- és fekete bogyós gyümölcsös kreációk, és a győztes is ezek közül került ki, a neve "Áfonya hercegnő tortája", készítette a budapesti Tortavár Cukrászda, és Pechtol Zsolt. Ez egy könnyű, joghurtos-savanykás gyümölcsös süti, némi ropogós mandulával. Jól hangzik, nem?
A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak. Az Áfonya hercegnő torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert. Alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű desszert született, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is - írja a süteményről az Egy csepp figyelem alapítvány.
"Az Áfonya hercegnő tortája eleganciát sugároz, a szép, letisztult formához harmonikus ízkombináció társul. Különösen izgalmas attól, hogy valamennyi íz külön-külön is érvényesül. Mindent érezni, amit a torta előzetesen, látványában ígér, vagyis a fanyar áfonyát, a szeder és ribizli pikáns, savanykás ízét, valamint a könnyű joghurtot és a roppanós mandulát. A tetején a mandularopogós szeletkék mintegy megkoronázzák a tortát. "