A tejfölös, majorannás, klasszikus verzió nyáriasított kistestvére. Friss újkrumplival, hagymával és rengeteg zöld fűszerrel. Nem tartalmaz lisztet, és a joghurt is alakbarátabbá teszi. Kellemesen savanykás, frissítő főzelék nyári napokra.
Katuci
Nem mellesleg nagyjából 20 perc alatt elkészül.
Hozzávalók:
50-70 dkg újkrumpli
4 szál újhagyma
1-2 gerezd új fokhagyma vagy a zsenge, zöld szára
2 dl zsíros natúr joghurt
1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
só
1 kis csokor petrezselyem vagy kapor
- Az újkrumplit megtisztítjuk (elég alaposan megmosni, és egy kefével megsúrolni), és kis kockákra vágjuk.
- Az újhagymát és az új fokhagymát felaprítjuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát, kb. 1 perc múlva mehet rá a krumpli is. Kicsit megpirítjuk, közben megsózzuk. Felöntjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi. Közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor el is zárhatjuk.
- A joghurthoz hozzácsurgatunk egy keveset a főzőléből, simára keverjük, majd visszaöntjük a lábasba.
- A főzelék nagyjából negyed részét (inkább a sűrűjét) kiszedjük, és botmixerrel simára turmixoljuk, ezzel fogjuk besűríteni. A pépet a főzelékhez keverjük.
- Végül megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel vagy kaporral.