A tejfölös, majorannás, klasszikus verzió nyáriasított kistestvére. Friss újkrumplival, hagymával és rengeteg zöld fűszerrel. Nem tartalmaz lisztet, és a joghurt is alakbarátabbá teszi. Kellemesen savanykás, frissítő főzelék nyári napokra.

nyári krumplifőzelék
Fotó: Katuci

Nem mellesleg nagyjából 20 perc alatt elkészül. 

Hozzávalók:

50-70 dkg újkrumpli  
4 szál újhagyma
1-2 gerezd új fokhagyma vagy a zsenge, zöld szára
2 dl zsíros natúr joghurt
1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj

1 kis csokor petrezselyem vagy kapor

  1. Az újkrumplit megtisztítjuk (elég alaposan megmosni, és egy kefével megsúrolni), és kis kockákra vágjuk.
  2. Az újhagymát és az új fokhagymát felaprítjuk.
  3. Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát, kb. 1 perc múlva mehet rá a krumpli is. Kicsit megpirítjuk, közben megsózzuk. Felöntjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi. Közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor el is zárhatjuk.
  4. A joghurthoz hozzácsurgatunk egy keveset a főzőléből, simára keverjük, majd visszaöntjük a lábasba.
  5. A főzelék nagyjából negyed részét (inkább a sűrűjét) kiszedjük, és botmixerrel simára turmixoljuk, ezzel fogjuk besűríteni. A pépet a főzelékhez keverjük.
  6. Végül megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel vagy kaporral. 
Mustra