Nem a pikk-pakk összedobós műfaj, sokan félnek az élesztőtől, dagasztástól, kelesztéstől. Mégis érdemes nekiállni, hiszen a frissen sült, puha kelt tésztánál nem sok finomabb dolog van. Akár előre is megsütheti, majd fagyaszthatja, így nem kell annyiszor újat sütni.
Egy dologra mindenképp figyeljen: a hozzávalók ne legyenek hidegek, hogy az élesztőgombák gyorsan és hatásosan tudjanak dolgozni. Érdemes egy jó kis kelesztő helyet is keresni, ahol nincs huzat, és kellemesen meleg van.
1. Nagyikonyha: bukta
Nem, nem a pékségekben kapható átlagos, kiszáradt rémség. Pihe-puha, ízes kelt tészta, benne pedig mindenféle finomság. Készíthetjük vegyes töltelékkel is. Ezekbe sűrű szilvalekvár, nutella és sütésálló baracklekvár került, így mindenkinek jutott olyan, amit szeret.
Próbálja ki a sós változatot is!
2. Kakaós csiga, népszerűséghajhászoknak
Sokan szoktak nosztalgiázni a régi jó kakaós csigákról. Nem tartozom közéjük, én gyerekkoromból kiszáradt, kakaót értelmes mennyiségben csak a közepén tartalmazó csigákra emlékszem, aminek legalább a bő felében nem volt semmi élvezet. Na, ez a kakaós csiga recept nem ilyen. Igaziból persze a klasszikus kakaós csiga nem is kelt tésztából készül, hanem hajtogatott vajastésztából, ahhoz is találnak receptet itt. Teszteltünk már bolti kakaós csigákat is, annak eredményeit itt találják.
3. Nutellás tekercs: bűnözés felsőfokon
Lehet, hogy nem túl egészséges (sőt!), és nem fér bele a mostanában divatos minden (tej-, cukor- és glutén-) mentes táplálkozási szokásokba, de ha már bűnözünk, akkor adjuk meg a módját.
4. Ha már tekercs, süssön Ferdinándot is!
Hihetetlenül puha és szaftos. A vaníliától pedig olyan illat lengi be a lakást, hogy nem is akarunk majd kiszellőztetni.
5. Így készül a túrós ökörszem
Igazi klasszikus péksütemény a túrós ökörszem, de mintha már kikopott volna a legtöbb pékség állandó kínálatából. Az alapja puha édes kelt tészta, egészen pontosan a brióstészta, bele pedig illatos citromhéjjal ízesített túrótöltelék kerül. Az elkészítése nem bonyolult; tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz belőle!
6. Drezdai gyümölcskenyér (Stollen)
Kisgyerekkoromban biztos nem ismertem volna meg a Stollent, ha nem éltek volna Németországban családi barátaink. A feladott csomagjuk viszont elmaradhatatlan volt az ünnepek előtt, az édességek mellett a dobozban mindig helyet kapott a püspökkenyér, vagyis a gyümölcskenyér, vagyis a Stollen, ami nélkül nincsen advent Németországban.
7. Süssön fánkot, ne csak farsangkor!
Melós ugyan, de 2-3 röpke óra alatt “össze lehet ütni”, és tényleg ez az igazi. Ha ennyi időnk/türelmünk nincs, de már rápörögtünk a fánktémára, akkor a félórás fánkkal lehet ügyeskedni, ami nem olyan macerás, de nem is szalagos, viszont cserébe finom, és orvosolja a kóros fánkhiányt.
8. Süssön kalácsot!
Lehet-e otthon olyan jó foszlós kalácsot sütni, mint a bolti? Persze, hogy lehet, sőt, még annál jobbat is. Limara segített nekünk kalácskérdésben, nála jobban pedig kevesen tudják a tutit.
9. Süssön velünk pihe-puha kiskifliket!
A kiflik formázása nem ördöngösség, és az egész tésztával sincs sok gond, így nem csak hétvégére ajánlom, hiszen nem kell a fél napot a konyhában töltenünk miatta. Kiváló sörkorcsolya a felnőtteknek vagy uzsonna a gyerkőcöknek.
10. Takarékos és kiadós: tejfölös pogácsa
Ugyan mi a tökmagos és túrós pogácsára esküszünk, néha alakul úgy, hogy szinte minden kifogy a hűtőből. Ilyenkor különösen jó tejfölös pogácsát sütni, mert elég takarékos és kiadós. Figyeljünk rá, hogy a tejföl tényleg jó zsíros legyen, annál jobb lesz a pogácsánk!
11. Az igazi békebeli kapros-túrós lepény
Igazi békebeli sütemény ez a kelt tészta-alapú kapros-túrós lepény: a receptet még az édesanyám tanulta a nagymamájától, és jegyezte le a lánykorában kézzel írt szakácskönyvébe.
12. Töki pompos
A kenyérlángos (vagy más néven: langalló, töki pompos) újra virágkorát éli. A kirakodóvásárok egyik kedvence lett. Régen az asszonyok a kenyérsütéskor lecsíptek egy darab tésztát, megpakolták a kamrában található finomságokkal, és kisütötték a kemencében. Ez a verzió a húsvéti maradékokkal van megrakva, de kerülhet rá a klasszikus hagyma és sült szalonna páros is!
13. A pizzát mindenki szereti, ugye?
Még rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy én így készítem a pizzát, nem állítom, hogy eredeti, hogy így kell, vagy hogy csak így lehet, de mi így szeretjük. Aki a minimalista, az eredeti olasz hagyományokhoz közelebb álló verzióra vágyik, az süsse ezt.