Júniusban bezár a Ruszwurm?

Zanza!

Felháborodott közleményt osztott meg Szamos Miklós, a várban található Ruszwurm cukrászda tulajdonosa, melyben azt írta le, hogy múlt hét csütörtökön karhatalom segítségével záratták be cukrászdájának teraszát.

A patinás cukrászda világszerte ismert, krémeséről mi is azt gondoljuk, hogy az egyik legjobb az országban, de a somlói is zseniális ott. Szamos posztjában személyes bosszúnak nevezte az ellene folyó eljárást, és azzal vádolja Budavári Önkormányzat első emberét, dr.Nagy Gábor Tamást, hogy még a turisták sem érdeklik. 

Szamos Miklós érdeklődésünkre megerősítette, hogy a 26 éve az üzemeltetése alatt működő cukrászdának helyt adó ingatlanra szóló bérleti jogviszonya 2016 június 20-án megszűnik,el kéne hagyniuk a műemléki védettség alatt álló házban lévő helyiségeket. A díszpolgári címet is kapott Szamos többször is pert nyert saját elmondása szerint az önkormányzattal szemben, akik 2003-ban 16-szorosára akarták emelni a bérleti díjat, de végül sikerült megegyezni. Jelenleg Szamos cége 700.000 forintot fizet havonta az önkormányzatnak. 

Elmondása szerint csütörtökön négy közterületfelügyelő érkezett, őket követte 6 rendőr, melynek a vége az lett, hogy a teraszbútorokat el kellett pakolni. Ügyvédjén keresztül birtokvédelmet kért, így jelenleg a terasz nyitva van. Hangsúlyozta, hogy évi 50.000 000 forint adót fizet be, plusz fizeti a bérleti díjat, a cukrászdája jól ismert a turisták és a hazai vásárlók számára is. 

Az ügyben kerestük a Budavári Önkormányzat sajtóosztályát, akik nem válaszoltak minden kérdésünkre, helyette egy sajtóközleményt írtak, melynek egyik üzenete, hogy "A Vár nem maradhat Ruszwurm nélkül." 

 A Budavári Önkormányzat felülvizsgálva az esetenként több évtizede kötött nem lakás céljára szolgáló helyiség bérleti szerződéseket, megállapította, hogy egyes, határozatlan időre kötött szerződések igen előnytelen feltételeket tartalmaznak az önkormányzat számára. Az önkormányzatnak a jó gazda gondosságával kell eljárnia minden, a közösség vagyonát érintő üzleti tevékenysége során. Ezért 2011-ben képviselő testületi döntés született a határozatlan idejű szerződések határozott idejűvé alakításáról, valamint a bérleti díjak 2011-es piaci színvonalára emeléséről. A kerülettel szerződésben álló több, mint 100 vállalkozással, egyetértésben, az átállást könnyítő üzleti megoldások alkalmazásával, gond nélkül megtörtént a szerződések módosítása.Egyedül a műemléki védettségű Ruszwurm cukrászda jelenlegi bérlője nem volt hajlandó megegyezni az önkormányzattal, mint a cukrászda tulajdonosával. - írják közleményükben,

Szamos úr nem fogadta el tehát a szerződésmódosítást, ezért mennie kell. A Budavári önkormányzat közleményében azt is leírta, hogy 47 ezer forint/négyzetméter/év bérleti díjat fizetnek a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetén a bérlők, ez Szamos esetében 6900 ft/nm/év. 

A teraszt azért kellett felszámolni, mert a  "Budavári önkormányzat képviselő testületének határozata alapján nem kaphat közterület foglalási engedélyt olyan vállalkozás, amely jogi vitában áll az önkormányzattal." - írták. Az önkormányzat igyekszik új bérlőt találni minél hamarabb. 

Ez a Szamos az a Szamos?

Röviden igen. A Szamos család első ismert tagja, Szamos Mátyás, eredetileg Szavits Mladen, leszármazotta Miklós. Mátyás a '30-as években Augusztéknál tanulta a szakmát, de tehetségét végül tortadíszítőként kamatoztatta, és 1961-től gyártotta a máig ismert marcipánfiguráit. Első cukrászdája a Párizsi utcában nyílt meg 1987-ben, ezt követte a budaörsi, majd a szentendrei cukrászda. A rendszerváltás után vásárolta meg a Szamos család az egykori Ruszwurm Vilmos által vezetett cukrászdát, melyet  még 1951-ben államosítottak. 

Blogmustra