Minden évben leírom, mennyire szeretem a tavaszt, és hogy végre megérkeznek a friss, ropogós, új zöldségek. Végre megvettem az első kiló újkrumplit, amit mi hagyományosan rozmaringgal és fokhagymával sütünk meg.
Emlékszem, gyerekkoromban a szüleim a létező legkisebb szemű krumplikat vették, amiket persze nekem kellett megkapargatnom (ezt annyira akkor nem élveztem), de tény, hogy a legapróbb példányok tudnak igazán ropogósra sülni.
Tehát következzék a szezonnyitó újburgonya receptje.
Hozzávalók:
1 kg újkrumpli
3 rozmaringág
2 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
nagy szemű tengeri só
2 evőkanál olívaolaj
- A krumplit megmossuk, és épp csak egy kicsit megkaparjuk vagy ledörzsöljük a héját. (Persze nem muszáj tisztítani, csak így még több kis ropogós rész lesz rajta.) Ha nagyobbak a burgonyák, tetszőlegesen fel is vághatjuk, ha kicsik, hagyjuk csak egészben. (Tipp: a krumpli héja könnyebben kaparható, ha előtte beáztatja.)
- Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk aprított és egész rozmaringgal, rápréseljük a fokhagymát, végül jöhet a só és a bors.
- 200-220 fokos sütőben ropogósra sütjük. Ha simán belemegy egy villa, már biztosan készen van.
- Hús mellé, vagy magában egy kis kapros tejföllel és salátával is kitűnő.
További tippek újkrumplihoz, egyéb ilyenkor szezonális zöldségekhez
- Újkrumplis tojáslepény vajas spárgával
- Egy tepsis csirke gombával és újkrumplival
- 10+1 krumplis étel