Kubában parádézott a Chanel

Olvasási idő kb. 10 perc

Karl Lagerfeld Kubába, pontosabban Havannába vitte a Chanel 2017-es nyaralós – Cruise – ruháinak bemutatóját: ment vele egy rakat celeb, sztármodell és pár divatújságíró is – írja a Vogue, mely természetesen ott volt a neves eseményen. A meghívottakat egy hosszú hétvége erejéig szórakoztatta a Chanel, mely a kedd esti bemutatóval ért véget: csak mondjuk, hogy tudja, (többek közt) miért kerülnek olyan sokba a divatház ruhái: még egy ekkora programra is jut belőle pénz.

Tilda Swinton és Gisele Bündchen a partvonalról figyelték a bemutatót, Kendall Jenner természetesen felvonult, akárcsak Lagerfeld több kedvence, Stella Tennant, Mariacarla Boscono, Mica Arganaraz, Lindsey Wixson és Soo Joo Park. A Vogue beszámolójából kiderül, hogy a divatház szerint tökéletes kiegészítő Kubában egy gyöngyös kalapka vagy egy feltűnő, leginkább konyháscipőre hajazó lábbeli, és azt is, hogy Kuba vintage autónyomatok, illetve “Viva Coco Libre!” feliratok formájában jelenik meg a kollekcióban.

Miért pont Kuba?

A BBC beszámolója ennél kicsit mélyrehatóbb, például az is kiderült belőle, hogy a Chanel showja volt az első nemzetközi divatbemutató Kubában, mióta Fidel Castro 1959-ben átvette a hatalmat. A Chanel ruháit nem árulják sehol Kubában, de nem is lenne nagyon kinek, mivel a havi átlagkereset 25 dollár (6805 forint). A bemutató egyébként újabb jele annak, hogy enyhül Kuba és a nyugat viszonya: tavasszal a Rolling Stones írt történelmet azzal, hogy koncertezett Havannában, a héten pedig kiköthetett egy amerikai turista tengerjáró, mely Floridából indult: ez az első alkalom 50 éve. A Chanel ezzel a bemutatóval most divattörténelmi eseményt hozott tető alá.

Divattörténelem ide vagy oda, tény, hogy a Chanel showján leginkább nyugati hírességek vehettek részt, a helyiek kordon mögött nyomoroghattak csak és helyi modellek sem vonultak kifutróra – ami szégyen, mondta egy kubai lakos a BBC-nek. Lagerfeld azt nyilatkozta, a Resort kollekciót Kuba kulturális gazdagsága ihlette – jobb inspiráció valóban, mint a havi 25 dolláros kubai átlagkereset. A galériában végigpörgetheti a bemutató képeit, alább pedig Instagram videókat, képeket talál, melyek a show hangulatát hivatottak visszaadni – a Chanel által meghívott prominens személyiségek szemszögéből.

Ízelítő a zenés felvonulásnak tűnő bemutatóból:

The fashion house #Chanel became the first major fashion house to send models down the catwalk in Cuba on Tuesday @cnnstyle @cnn

Annie Rose Ramos (@annieroseny) által közzétett videó,

Lagerfeld is felvonult a bemutató végén és a pletykákkal szemben eszébe se volt lemondani a Chanel vezetőtervezői szerepéről. Érdekesség: egy Saint Laurent kabátot viselt, emlynek ára simán súrolja a 2000 fontot.

Volt parasztvakítás rendesen: minden divatbemutatóra érkező vendéget kiglancolt oldtimerekkel szállítottak a helyszínre:

GoodMorning * #chanelcruisecuba #cuba #chanel

Luxury * Fashion * Store (@trendbrandlove) által közzétett fénykép,

   A BBC kamerázott:

   Még több tánc szupermodellekkel:

Emellé a kép mellé azt írta az egyik kommentelő, hogy a posztoló végezhetne némi kutatást, ha már ott van, és megkérdezhetné, mennyibe kerülnek ezek a ruhák és mennyi egy kubai éves átlagfizetése. Jogos felvetés? Vagy legyünk inkább büszkék, hogy a Chanel divattörténelmet írt a bemutató megszervezésével?

Actress Vanessa Paradis lights up a cigarette just before the Chanel fashion show Tuesday - the first major fashion house to hold a fashion show in Cuba.

Annie Rose Ramos (@annieroseny) által közzétett fénykép,

Tilda Swinton is tiszteletét tette és a bemutató eslőtt kicsit esett az eső. Na nem úgy, mint most Pesten.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek