Az alpaka nem is tudja, hogy luxusalapanyag

Az alpaka egy Dél-Amerikában élő teveféle, melynek gyapja az egyik legfinomabb a világon. Valahogy így kezdődhet a tankönyvekben az alpaka meghatározása. A leíró szöveg sajnos nem adja vissza, mennyire vicces állatok az alpakák, azt meg főleg nem, hogy Magyarországon legalább három farmon tartanak nagyobb számban ilyen állatokat.

Ezért is utaztunk Jobaházára, ahol egy holland szakértő vette kezelésbe a farmon található 12 állatot. Kevin Hamstra részben ebből él, Európa különböző pontjain nyírja az alpakákat, ellenőrzi a fogukat és a patáikat, és ha kell, igazít rajtuk. Farmján számos állat található, melyekkel el lehet menni sétálni az erdőbe. Ez nem csupán szórakozás, az alpakákat szívesen használják autista gyerekek kezelésében, illetve egyéb fogyatékossággal élők esetében is.

Hamstra elmondása szerint ő évi 120 eurót (37.000 forint) költ az állatokra (féregtelenítés, oltások, vitaminok), ami igen kevés. Az alapvetően fűevő alpakákkal nincs sok gond, nem betegesek, és a hideget is jól bírják, mivel az Andokban élő állatokról van szó. A meleg azonban nem jó nekik, ezért nyáron Jobaházán locsolgatják és hűtik őket. Kell ennél több a boldogsághoz?

A nyírás nem véletlenül az alpakatartás legizgalmasabb része, ebből van ugyanis a haszon, ami miatt az alpakákat tartják. A rajongás nem véletlen. A gyapjút nem kell kezelni, csak mosni, ennek oka, hogy az alpakák szőre nem tartalmaz lanolint, mint a birkáké.

22 színben léteznek ezek az állatok, és a szőrüket osztályba sorolják. Az A és B minőségű szőr bevizsgálására Magyarországon nincs lehetőség, azt Amerikában a Yocom-McColl laboratóriumban, valamit az Ausztrál AAFT laboratóriumban javasolt bevizsgáltatni. Egy alpakáról nagyjából 3 kiló szőr jön le, ebből olyan 2.6 kilót lehet hasznosítani, de a lábáról lejövő gyapjú csak kötélnek jó, abból nem készülnek luxusholmik.

Attól függően, hogy az állat mely testrészéről kerül le a gyapjú, változik a minősége, itt hat osztályt különböztetnek meg. Ez azért fontos, mert pulóvert teljesen más testtájáról származó gyapjúból készítenek, mint kötelet. A nyírási szezon Hollandiában és annál északabbra május elején kezdődik, ezért is volt ideje a holland nyíróknak egy kis kirándulást tenni Magyarországon és Ausztriában.

A nyírás maga alig 10 perc, a két megtermett nyíró szakértelemmel kezeli a kórházi ágyból átalakított, puha és kényelmes asztalt, ahová az állatok kerülnek. A gyapjú lenyírása után egy gyors fog- és pataellenőrzés következik, a kipirosodott bőrt pedig babaolajjal kenik át. Az állatokat látszólag nem viselte meg a nyírás, bár van, amelyik kicsit hisztizik, de aztán megnyugszanak, és néhány perc múlva béklyóiktól megszabadulva legelésznek a farmon.

A nyírásra érkezett Abodi Dóra is, vagyis érkezett volna, ha az esemény időpontját nem reggel változtatják meg délelőttre, ami a távolból érkezők számára némi meglepetést jelentett. Azért kifaggattuk, hogy mit gondol az alpakkáról a divattervező, aki kollekcióiban rendszeresen használja is azt.

"Az alpaka gyapjú az egyik legfinomabb alapanyag, régóta ismerem, luxuskabátok, pulóverek készülnek belőle. Kasmírt gyakorlatilag pályám eleje óta használok rendszeresen, de az alpakát idén vezettem be, mégpedig rendhagyó módon, hiszen műszőrme formába szőtte az egyik top gyártó, akivel dolgozunk. A legújabb kollekciómban a flamingópink szőrmekabátok és rátétek alpaka gyapjúból készülnek" – mesélte nekünk.

Abodiék a Prada és egyéb nagy luxuscégek alpaka- és vikunyagyapjú-feldolgozó gyártójával dolgoznak együtt, ez a cég Olaszországban és Németországban dolgozza fel a gyapjút. Ara a kérdésre, hogy miért szereti ezeket az anyagokat, hamar megszületett a válasz, miközben a meglehetősen erős szél az arcunkba sodorta a szőrt. "A kasmír-, az alpaka-, a vikunyagyapjúból készült szövetek látványra, tapintásra is különböznek minden más anyagtól: könnyűek, ellenállóak, melegek, rendkívül puhák, tartósak, csodás a fényük és a textúrájuk, ruganyosak és szemmel látható akár egy laikus számára is, hogy egy rendkívül magas minőséget képviselnek és ezért örök darabok készülnek belőle. Természetesen az ebből készült darabok ára magasabb, miképp a minőségük is top" – részletezte a tervező, aki az etikus divatot képviseli.

" Az alpakagyapjú egészen különlegesen könnyű, selymes és puha anyag, olyan érzés, mintha egy felhőbe öltözne az ember. Rengeteg szőrmét használunk, de ez minden esetben műszőrme, mivel semmifele állati prémet, vagy egzotikus bőrt (kígyó, krokodil, aligátor, strucc, fóka, kenguru, béka, rája stb.) nem használunk. Izgalmas volt olyan műszőrme jellegű szövettel dolgozni, ami nem szintetikus, hanem 100% alpaka gyapjúból készül."És miért is szereti nagyon? "Mert az alpakagyapjú melegebb, puhább, mint a juhgyapjú és mivel nincs benne lanolin, allergiát sem okoz, illetve selyem hatású és vízlepergető."

Oszd meg másokkal is!
Mustra