Használja ki, amíg még tart a sütőtök szezonja! Eheti simán sütve, sütiben, burgerben, sőt még palacsintát is süthet belőle.
Olcsó és kiadós, ráadásul finom és egészséges alapanyag. Ezúttal egy egyszerű vegán levest készítettünk belőle, ami ne tartsa vissza a húsevőket sem az elkészítésétől. A finnyásabb gyerekeknek is jó eséllyel ízleni fog.
Természetesen készítheti vajjal, olajjal és tejszínnel is.
Hozzávalók:
½ sütőtök (süsse meg a másik felét is, jó lesz a másnapi sütibe akár)
2 fej salotta hagyma (vagy más finom hagyma)
1 gerezd fokhagyma
½ liter zöldségalaplé
2 dl kókuszkrém vagy 1 doboz kókusztej
1 evőkanál kókuszzsír
só, bors
(+tetszőleges fűszerek: chili, gyömbér, szerecsendió, zsálya… ki mit szeret)
- A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, a magokat kikanalazzuk. 200 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját.
- A felaprított hagymát és fokhagymát megpároljuk a kókuszzsíron, rádobjuk a sült tököt, sózzuk-borsozzuk. + Mehet rá a kedvenc fűszerünk.
- Hozzáadjuk a kókuszkrémet vagy kókusztejet (a krém sokkal sűrűbb, érdemes hozzátenni még két deci vizet), majd felöntjük az alaplével. Felforraljuk, levesszük a tűzről, végül óvatosan simára turmixoljuk.