Pénteki süti: CCC, az amerikai csokidarabos keksz

Csokidarabos keksz, avagy eredeti nevén chocolate chip cookies. Ezt a fajta kekszet ma már minden hiper és szuper árulja, van belőle saját márkás, és neves gyártó által készített is. Nem is rosszak (hétfőn olvashatja is majd a tesztünket), de a házi azért sokkal jobb, és lényegesen olcsóbb is.

ccc1
Koncz Andrea

Összeállítani nem egy agysebészet, a recept eredetije az angol Good Food magaziné, kevés változtatással. Ha szeretnénk a boltihoz hasonló, kicsit műízű kekszeket készíteni, akkor a vanília esszenciát érdemes két tasak kamu vaníliás (vanilinos) cukorra cserélni. Na, ilyen tanácsot sem adtunk még.

A mennyiséget nyugodtan lehet duplázni, döbbenetes sebességgel fogy. Steiner Kristóf ugyanezt tudja vegánul is, így ha az kell, itt találják az ő receptjét.

Hozzávalók (30-32 tisztességes méretű kekszhez)

150 gramm puha vaj
80 gramm nyers világos barna cukor
80 gramm kristálycukor
2 tk vaníliakivonat (vagy, ha szeretik a kicsit bolti-ízűt: 2 kamuvaníliás cukor)
1 nagyobb tojás
225 gramm liszt
fél tk szódabikarbóna
negyed tk só
100 gramm apróra darabolt étcsokoládé

0. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, vagy hőlégkeverésnél 170-re.

1. Az első lépés a recept lelke, ezen áll vagy bukik, hogy a kekszeink szépen fognak-e terülni sülés közben. A vajat a cukorral habosra-krémesre keverjük. Eleinte ez elég reménytelennek szokott tűnni, a robotgép karja összegyűjti az összes vajat, de nem szabad feladni. Egy idő után végül ki is köpdösi a vajdarabkákat, és az egésznek keverhető, krémes állaga lesz. Addig kell dolgozni, amíg ez meg nem történik, minél hidegebb volt a vaj az elején, annál tovább tart.

2. Beledolgozzuk a vaníliakivonatot és a tojást.

3. A lisztbe keverjük a szódabikarbónát és a sót, aztán az egészet a vajas-tojásos massza tetejére szitáljuk. Kanállal vagy fakanállal elkeverjük, az állaga egy igen puha gyurmáéra emlékeztet.

4. Alaposan elkeverjük benne  csokidarabkákat.

5. Sütőpapíros tepsire teáskanálnyi kupacokat rakosgatunk (két teáskanállal egész jól lehet kezelni a tésztát), jó nagy helyet hagyva köztük, mert jócskán terülnek. Egy sütőtepsire 4 sor 4 oszlop nagyjából jó, akkor nem folynak egymásba.

A sütés első egy-két percében elég valószínűtlennek tűnik, hogy ezekből a kupacokból kekszek lesznek, de mégiscsak így történik
A sütés első egy-két percében elég valószínűtlennek tűnik, hogy ezekből a kupacokból kekszek lesznek, de mégiscsak így történikKoncz Andrea

6. A sütési idő attól függ, milyen állagot szeretnénk a végén. Ha a szélén kicsit ropogós, belül puha kekszekre vágyunk, vegyük ki őket 8-9 perc után, amikor a széle kezd barnulni, a közepe még fehér, és kissé puha. A sütőből így kivéve lehetetlenül nyersnek néznek ki, de nem azok. Ha teljesen ropogós kekszekre vágyunk, hagyjuk őket bent még egy-két percig.

7. Akárhogy is: néhány percig hagyjuk őket még a tepsin szilárdulni, aztán pakoljuk át az adagot egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek