Vaníliás cukor, vaníliakivonat házilag

Szoktatok vaníliás cukrot használni? És ha igen, vajon valódi vaníliásat, vagy a „hagyományosat”, a vanilincukrot? Ez utóbbi nagyjából felébe kerül az előbbinek, hátránya csupán annyi, hogy vaníliát sosem látott, mert egy laborban állították elő fehér köpenyes vegyészek.

stockfresh 1492790 vanilla-pods-and-flower sizeM

Maki Stevenson

Szereti a vaníliát

Mi itt az Alapkonyhán mindenkit arra szoktunk bíztatni, kerülje a mű vaníliát. Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk és ne borzoljuk a kedélyeket azzal, hogy „miért vegyek én 90-ért vaníliás cukrot, amikor 45-ér’ is van”, itt van néhány praktika a házi gyártáshoz. És még azt is kiszámoljuk, hogy a házi, igazi változat még olcsóbb is, mint a mesterséges vanilincukor.

A vanilin természetes formájában (sok száz egyéb összetevővel együtt) megtalálható a vaníliában is. Mivel az eredetihez csak nagyon korlátozott mennyiségben lehet hozzájutni (drága), az élelmiszeripar szintetikus úton állítja elő megfelelő arányban keverve szén, hidrogén és oxigén atomokat.

Azt mindenki tudja, hogy a vaníliarúd nem olcsó, a hiperszuperekben 3-400 forintot is elkérnek egy darabért. Fűszereseknél időnként ennél sokkal olcsóbban is ki lehet fogni nagyobb csomagokat, ha ilyet láttok, ne habozzatok, egy ötös adag már jó időre megoldja a problémákat, ezt néha egy ezresért is meg lehet kapni.

A házi vaníliás cukor előállítása annyira egyszerű, hogy az elszántságon (és egy befőttesüvegen, cukron és vanílián) kívül tényleg nem kell hozzá semmi.

Házi vaníliás cukor

Vegyünk egy 5 decis befőttesüveget és két rúd vaníliát, ez utóbbiakat éles kés hegyével hasítsuk végig, hogy kicsit szétnyíljanak. Vanília az üvegbe be, majd töltsük fel az egészet cukorral. Stréberek bizonyára porcukrot használnak, én viszont lusta vagyok és kristálycukrot, az is jó ám. Az üveget zárjuk le, és tegyük a konyhaszekrény mélyére egy-két hétre, amikorra is készen lesz a vaníliás cukrunk.

Vaniliarudak
Vaniliarudak

Arra fel kell hívnom a figyelmet, hogy ennek vaníliaíze lesz, ami nem azonos a vanilinével, érdemes megbarátkozni vele. Egy ekkora adag házi vaníliás cukor jó sok csomagnak felel meg, úgyhogy ha 800 forintot számolunk is a két rúdra és még 200-at a cukorra, akkor is van egy ezresről egy befőttesüvegnyi vaníliáscukrunk, ami sokkal olcsóbb, mintha a 45 forintos pótlékkal próbálnánk meg megtölteni egy ugyanekkora üveget. És még igazi is.

Vaníliakivonat

Delikáteszekben, fűszereseknél méregdrágán lehet venni vaníliakivonatot, aminek üvegcséjén általában a vanilla extract szöveg díszeleg. Ez tényleg nagyon intenzív ízű, pont annyira, amennyire drága is. Ha pontosan ugyanazt nem is tudjuk otthon előállítani, egy kiváló helyettesítőt viszont annál inkább.

Ehhez kell 3 rúd vanília, felhasítva, mint az előbb. Kell hozzá egy tökéletesen záródó 2-2,5 decis üveg. Elvileg kellene még hozzá 2-2,5 deci gyógyszertári alkohol is, amit viszont csak a nagyon erős idegzetűek képesek beszerezni, ugyanis a patikákban egyszerre csak 0,5-1 decit hajlandóak eladni. Ha valaki, mint én, nem hajlandó végiglátogatni egy csomó patikát/napokig visszajárni egybe, az vegyen egy üveg jó minőségű vodkát.

Vodka, félig kész vaníliakivonat, kész kivonat
Vodka, félig kész vaníliakivonat, kész kivonat

A tiszta üvegbe tegyétek bele a felhasított vaníliarudakat, és öntsétek fel gyógyszertári alkohollal/vodkával. Zárjátok le és tegyétek a konyhaszekrény sötét zugába 2-3-4 hétre. Ennyi idő alatt az átlátszó folyadék sötétbarnára színeződik és erős vaníliás illatot áraszt. Nagyjából egy evőkanálnyit szoktam belőle használni az egy csomag vaníliás cukor helyett.

Ha fogyóban lenne már, két módszer közül választhattok. Ha tudjátok nélkülözni újabb 2-4  hétre, akkor töltsétek fel az üveget megint, és tegyetek bele egy újabb rúd felhasított vaníliát. A másik lehetőség, hogy kezdjetek egy új üveget, ami pont „beérik”, mire a régi elfogy. Nem romlandó, sötét helyen örökké eláll.

Hozzászólás és Alapkonyha

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Világbüfé fesztivál június 21-én, Makinál izakaya menüt kóstolhattok.
Oszd meg másokkal is!
Mustra