A belőle készült sütemények szaftosak, egyszerűek, finomak.
Össze is gyűjtöttük a 13 kedvencünket.
1. Lisztmentes almás-fahéjas kocka
Az almapüré extra szaftosságot ad a tésztának, és ha valaki nem tartja időszerűnek a fahéj-szegfűszeg-szerecsendió triót, hagyja meg a karácsonyi mézeskalácsba, és használjon itt csak vaníliát és reszelt citromhéjat.
A fűszeres alaphoz viszont nagyon jól illik a selymes, enyhén citromos, savanykás máz, a tetején ropogó diódarabokkal, és egy csésze illatos teával tökéletes a péntek-szombat délutáni lazításhoz.
2. Duplakaramelles almás piskóta
Karamellel minden jobb, nem? Most van a piskótában, amitől extra mély, felnőttes ízt kap a tészta – itt nyugodtan meg is állhatunk, és csinálhatunk mellé egy gyors csokiszószt vagy tejszínhabot, és kész is a desszert. De ha van plusz húsz percünk, az egyszerű tejszínkrém és egy kis tejszínes karamellszósz nagyot dob a sütin. Az alma ki is váltható, mehet hozzá banán, körte, lecsöpögtetett ananász, ami épp van otthon a kamrában.
3. Almás kevert, ropogós fahéjas morzsával
Az egyszerű keverős-almás süteményen nagyot dob a ropogós fahéjas morzsa a tetején. Langyosan a legjobb talán, alighogy megsült és hűlt egy picit, de szuper egy pohár tejjel reggelire, vagy vacsoradesszertként, kis vaníliás tejszínhabbal vagy mascarponéval.
4. Tarte Tatin: fordított, karamellizált almatorta
A híres francia fordított almatorta eredete a 19. századi Franciaországba nyúlik vissza, ahol egy szállót vezettek a Tatin nővérek. Az egyikük állítólag hagyományos almás pitét akart sütni, amikor véletlenül fordítva tette a piteformába a karamellizált almás tölteléket és az omlós tésztát, majd hogy mentse a menthetőt, megfordítva tálalta a desszertet. Ha az jobban tetszik, itt van egy vegán tarte tatin recept is.
5. Karamellizált, fordított almatorta gyorsan
Most a gyors változatot mutatjuk, ahol kész leveles tésztát használunk. A ropogós-zizegős vajas leveles tészta szuper kontrasztot alkot a puha karamellizált almával, de akár egy-egy gombóc vaníliafagyival is turbózhatjuk a desszertet!
6. Citromos, almás, vaníliás
Citrom-alma-vanília triója a világ legegyszerűbben készíthető süteményében: két részletben minden hozzávalót összekeverünk – és ha van egy normál méretű evőkanalunk, akkor ehhez a sütihez még mérleg sem kell.
7. Almás-citromos fonat
Ennek az igazi uzsonnasütinek a titka a tésztában lévő mascarpone (de natúr krémsajttal is ugyanolyan tökéletes): a tésztája szaftos, nem szárad ki egykönnyen, ezért egy délutáni sütésből – ha marad – másnapra is szuper reggeli lesz.
8. Fűszeres almás kenyér
Ennek a sütinek a lelke a fűszerezés (ami tetszőleges, és használhatunk valamilyen karácsonyi jellegű fűszerkeveréket is), na és a tetején lévő ropogós morzsakéreg, amit mindenki alattomosan tördel lefelé, ha nem figyelünk oda.
9. Almás sajttorta pite
Keresztezzük az almás pitét a sajttortával, hagyjuk el a parás vízfürdőben sütést, a kapcsos tortaformát, a tészta nyújtását, az almareszelést-párolást: és megkapjuk ezt a sütit. Amíg az alap sül, épp kész van a töltelék és a morzsás réteg a tetejére, ezután más csak ki kell várnunk, hogy kisül, és kihűl.
10. Almás-mákos csiga
Ha nem szeretném a mákos mellett a többi sütit is, akkor karácsony kivételével – amikor a bejgli a sztár – csak ezt a mákosat sütném. Ennél szaftosabb és mákosabb mákos sütit nehéz találni, a tésztája egyszerű, gyorsan kész van, szinte kelttészta-szerű, de a kelesztési-dagasztási macera nélkül, akár fagyasztható is, rengeteg van belőle, és napokig finom.
11. Sült alma, extrákkal
Egyszerű hozzávalókból is lehet elegáns és finom desszertet villantani a családi ebéd/vacsora végére, és nem fog senki tiltakozni, amikor a marcipánnal-konyakkal átjárt sült almát rumos karamellszószba kell tunkolni.
12. Ötperces bögrés-almás
Keverd össze, dobd be a mikróba, és kész. Ez a mottója a bögresütiknek, amiknél léteznek szofisztikáltabb sütemények, de gyorsabbak biztos nem. Ideális, ha ránk tör az édesség-ehetnék.
13. Klasszikus almás pite, öt generáció óta változatlanul
Ez az almáslepény-recept a családunkban anyáról lányára öröklődik, ez volt az első sütemény, amit egyedül is el tudtam készíteni már tízéves koromban. Viszont nem volt még senki, aki kóstolás után ne kérte volna el a receptet. Ez egy vasárnapi sütemény. Ennek neki kell állni, ezt nem lehet tíz perc alatt összedobni. Annyira vasárnapi egyébként, hogy rendszerint hétfőre már nem is marad belőle egy morzsa sem.
A hozzávalók is kőbe vannak vésve, soha nem cserélem a margarint vajra, és nem teszek bele vaníliás cukor helyett vaníliakivonatot – mivel a nagymamámnak alighanem sosem volt otthon vaníliakivonata. Ha bármit változtatnék, eltűnne a biztonságos, megszokott íz, és ezt nem kockázatom meg, de önök lehetnek bátrabbak a reformokkal.
14. Tejfölös almatorta
A tél végén már kevésbé népszerű az alma, valahogy mindig marad pár szomorkodó szem az aktuális bevásárlásból, amit minden családtag csak kerülget: ilyenkor kell bevetni valamilyen almás süteményt. Ez a tejfölös almatorta, bár két részletben sül, igazán egyszerű: elkeverjük a tészta hozzávalóit, almaréteg, egy kis sütés, majd jönnek a tejfölös réteg hozzávalói, és egy órán belül már nekiülhetünk a finom langyos, citromos-vaníliás-tejfölös almás piskótának.