Tudjuk, hogy sokan nem mernek belevágni az otthoni kenyérsütésbe, vagy egyszerűen csak vasárnap van, és nincs otthon élesztő. Ezért mutatjuk meg az alábbi receptet.
Pár perc alatt összeállítható a tészta, amihez csak olyan dolgok kellenek, amik jó eséllyel minden konyhában megtalálhatók. Dagasztani, keleszteni nem kell, így csak a mosogatásra kell pár percet rászánni.
A tésztát felturbózhatja néhány extra hozzávalóval, magvakkal, fűszerekkel, esetleg egy kevés minőségi sajttal. Ebbe a verzióba néhány szárított paradicsom és olívabogyó is került.
Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
kb. 4 dl író (helyettesíthetjük kefírrel vagy vízzel hígított joghurttal – én 2,5 dl joghurthoz szoktam 1,5 dl vizet keverni)
lehet bele tenni: magvakat, aszalt paradicsomot, olivát, diót+mazsolát, stb
- A lisztet, a sót és a szódabikarbónát tálba mérjük.
- A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az írót / kefírt / hígított joghurtot.
- Villával vagy az ujjainkkal összekeverjük, közben ekkor jöhet bele extra hozzávaló is. Nem kell gyúrni, dagasztani, épp csak annyi kell, hogy összeálljon egy lágy, de nem ragacsos tészta.
- A munkalapot meglisztezzük, kitesszük rá a masszát, néhányszor átforgatjuk, egy nagy gombócot formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire átemeljük, meglisztezzük vékonyan a tetejét, és keresztben bevágjuk.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tálaláshoz pedig elég egy kis vaj mellé.