Belehúztunk, és összeszedtük a kedvenc szilvás sütijeinket. Süssön meg gyorsan párat, amíg még van szilva a piacon!
Őszi gyümölcskrémleves, sütve
Ez a krémleves a kedvenc őszi gyümölcseinkből készült: szilvából, őszibarackból és körtéből, felturbózva némi fahéjjal és gyömbérrel. A leves különlegessége, hogy nem főzzük, hanem sütjük a gyümölcsöket: miközben a cukor karamellizálódik, a gyümölcsök levet eresztenek és puhára sülnek.
Így készül a szilvásgombóc
Nem múlhat el szilvaszezon szilvásgombóc nélkül! Mi most csavartunk is egyet a klasszikus recepten, és lecseréltük a morzsát, amibe hagyományosan hempergetjük a gombócokat. Mákos és diós bundát kaptak ezúttal a szilvásgombócok – próbálják ki mindkét verziót, és döntsék el, melyik lesz a befutó!
Őszi habzsidőzsi: dióhabos-szilvás pite
Biztosra vesszük, hogy a szilvaszezon egyik kedvence lesz ez a pite: omlós vajas tésztában habos diós töltelék, rajta pedig lédús szilvaszemek. Dió helyett akár mandulával vagy mogyoróval is érdemes tenni egy próbát!
Nagyikonyha: Fahéjas-szilvás rácsos pite
A fahéj és a szilva örökzöld páros, gondoljunk csak a klasszikus szilvás gombócra! Most pitét készítettünk omlós tésztából, amelyet fahéjas szilvával töltöttünk meg.
Kókuszos-szilvás lepény
Bár a szilvát sokszor párosítják az őszi csonthéjasokkal, érdemes kipróbálni a kókuszt is, ami nemcsak ízével dob egyet a sütin, hanem finom ropogósságot ad az omlós tésztának.
Szilvás citromtorta
Egy kicsit több munkát igényel, mint az egyszerű kevert sütik, de megéri: isteni, nyárias szilvás citromtortát kapunk jutalmul. A több munka a vakon sütésből adódik: mivel a tésztára kerül a vastag töltelék, ezért ennél a sütinél elő kell sütni a tésztát (vakon sütés), hogy biztosan átsüljön, de ha ezen túl vagyunk, akkor már csak a tölteléket kell ráadagolni, és a többit a sütő elvégzi.
Szilvás-marcipános szelet
Szilva, marcipán, dió: már őszies hangulatú hozzávalók, senki sem fog szomorkodni, ha a péntek délutáni capuccino mellet egy ilyet talál a tányérján.
Őszies sajttorta szilvával és mákkal
A klasszikus sajttortát (avagy cheesecake-et) általában piros és (kék) bogyós gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya, eper) szokták párosítani – a savanykás gyümölcsökkel igazi üdítő nyári édesség lesz. Mi most – divatosan szólva – kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!
Szilvás-diógrillázsos muffin
Amíg a szilvaszezon tart, érdemes kipróbálni ezt a gyorsan összedobható muffint. A tésztája hihetetlenül szaftos, ugyanis nemcsak friss szilva kerül bele, hanem szilvalekvár is, a diógrillázstól pedig izgalmasan ropogós lesz.
Szilvalekváros-vörösboros brownie
Ebben a verzióban az amerikai klasszikus kapott egy kis hazai ízt, és nem rontotta el: a cukormentes, vörösborral lazított, icipicit még így is fanyar szilvalekvár nagyon jól passzol a sűrű, édesen csokis-krémes belsőhöz.
Szilvás-kakaós süti
Ezzel az egyszerű, de cserébe nagyon hálás, a szilvától különösen finom sütivel zárjuk a sort.
Sütőben sült szilvalekvár, kevergetés nélkül
Sokáig készül, de kevés munkával, végeredményként pedig igazi sűrű, megáll benne a kanál típusú szilvalekvárt készíthetünk így, amibe, ha tényleg érett a szilva, még cukor sem kell.