Pénteki süti: Nagyi amerikai krémese

Hosszasan nyomoztam a családban, mire kiderült, hogy hívják ezt a süteményt, ami nekem a nyolcvanas-kilencvenes évekből ismerős, de mindenkinél csak papírcetlin-kisfüzetbe volt felírva, általában valamelyik kolléganő nevére utalással. Az eredeti receptekben pudingport használtak a lényegében krémes jellegű réteghez, alapként pedig vizet, na és persze rengeteg cukrot.

Piszke

A kicsit átfazonírozott összetevőlista eredményeképpen csökkent a cukortartalom, és marad ugyan négy felesleges tojásfehérjénk, de az nagyszerűen fagyasztható, felhasználható habcsókhoz, püspökkenyérhez vagy akár macaronhoz. Ezzel szemben kapunk az ipari vanillin és az ételfesték helyett egy valódi vaníliával ízesített, tojás- és tejalapú, mégis könnyű krémet, ami magasabb kategóriába emeli ezt az egyébként nem is bonyolult, és nagyon kiadós süteményt.

Ha a krém elkészült, a sütit csak hűtőben – és egy napnál ne hosszabb ideig – tároljuk, mivel a tojásfehérje nem hőkezelt benne.

Hozzávalók: (30x30 cm-es gáztepsihez)

az alaphoz:

6 tojás sárgája
15 dkg cukor
1,5 dl tej
18 dkg liszt
3 dkg holland típusú kakaópor
10 g sütőpor

a krémhez:

4 tojássárgája
8 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor
6 dl tej
6 tojás fehérje
1 rúd vanília

a tetejére:

0,5 l habtejszín
2 csomag habfix
3 dkg porcukor
2 dkg jó minőségű étcsokoládé

  1. Tészta: Hat tojást kettéválasztunk, tojásfehérjéket félrerakjuk, a 6 tojássárgáját, a cukrot és a tejet a kézi mixer legnagyobb fokozatán 5 perc alatt világos, habos krémmé verjük. A lisztet, kakaót és a sütőport elkeverjük és beleforgatjuk.
  2. 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 18-20 percig sütjük.
  3. Krém: Amíg a tészta sül, az étkezési keményítőt elkeverjük 5 dkg cukorral (a 15 dkg-ból), hozzáadunk 1 dl tejet és 4 tojás sárgáját, simára keverjük. A maradék 5 dl tejet a vaníliarúd kikapart magjaival felforrósítjuk, kevergetve belecsorgatjuk a keményítős keveréket, és közepes lángon, nem forralva, mindig kevergetve sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön.
  4. A tésztából félrerakott hat tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék 10 dkg cukrot, kemény, fényes habbá verjük, majd a langyos tojásos krémbe forgatjuk, óvatosan, de homogénné dolgozzuk. A piskótalapra kenjük, teljesen kihűtjük, ezután csak hűtőben tároljuk.
  5. A tejszínt habbá verjük az utasítás szerint a habfixálóval és a porcukorral, bevonjuk a süteményt, a tetejére reszeljük az étcsokit. Tetszőlegesen kockára vagy nagyobb falatnyi téglalapokra – én így ismerem – vágjuk.
Piszke
Oszd meg másokkal is!
Mustra