Mentse meg elhasználódott kozmetikumait!

Hozzánk hasonlóan vélhetően a legtöbb nő szépségpakkjában vannak olyan elnyűtt, törött vagy kiszáradt kozmetikumok, melyektől nincs szívük megválni, de nem tudják, hogyan tehetnék őket újra használhatóvá. A bosszantó problémára keresett praktikus és könnyen kivitelezhető megoldásokat Lynne Sanders, a londoni Cosmetics A La Carte nevű kozmetikai márka alapítója, akinek a segítségével összeszedtünk néhány hasznos ötletet arról, hogyan menthetjük meg a kiszáradt szempillaspirálunkat, körömlakkunkat vagy éppen a kettétört rúzsunkat.

Mentse meg kedvenc rúzsát!

„A legtöbb rúzs olaj alapú, így hő hatására könnyen formálhatóvá válik" – mondja a Daily Mailnek a szakember, aki egy középen kettétört és ezáltal eldeformálódott rúzst „ragasztott” össze gyertyaláng segítségével, majd kézzel újraformázta azt. A Youtube-on egyébként számos olyan videó található, ahol elhasznált rúzsokat hasznosítanak újra, népszerű például a mikrohullámú sütőben való megolvasztás is, ebben az esetben célszerű egy műanyag edénybe, majd később fém tégelybe betenni a megolvasztott anyagot és hagyni, hogy az megszilárduljon, de vannak, akik vazelinnel keverik össze és hidratáló ajakbalzsamként dolgozzák fel kedvenc törött kozmetikumukat.

Megkeményedett és kiszáradt a szemceruzája?

„Egy pillanatra tartsa a szemceruzát gyertyaláng fölé, majd hagyja hűlni, körülbelül 15 percig. A még meleg ceruzát semmiképpen ne használja! Miután lehűlt, már festheti is a szemhéját az újra intenzíven fogó szemceruzájával” – mondja Lynne, aki a márka oldalán többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a kiszáradt szemceruzával nemhogy szép kontúrt nem tudunk rajzolni magunknak, de még fel is karcolhatjuk vele a bőrünket. A szakember szerint segíthet, ha minden használat előtt kicsit hegyezünk a ceruzán, és egyébként rendesen elrakjuk, minimálisra csökkentve a levegővel való érintkezést. Naná, hogy a Youtube-ra is felkerült jónéhány trükk, különösen népszerűek a mikrohullámú sütőben vagy éppen glicerinnel megpuhított ceruzákról készült kisfilmek, de gél alapú ceruzára és kihúzóra is rengeteg tippel szolgálnak a lelkes beauty-bloggerek.

Zúzza porrá szemhéjpúderét!

Törött púderének vagy szemhéjpúderének köszönhetően egyre jobban belepi sminktáskáját a púderpor? A szakembernek erre is van megoldása: „a megmaradt port zúzza össze egy mozsárban, majd tegye bele egy másik tégelybe (ilyen kis tartókat már párszáz forintért is be lehet szerezni)” – mondja Lynne, aki szerint a megmaradt szemhéjpúdert körömlakkal is bátran összekeverhetjük, meglepő új színeket lehet így kikeverni.

Northfoto

Oldja fel szemcseppben kedvenc szempillaspirálját!

„A szempillaspirálok gyantából és polimer anyagokból készülnek és sok pigmentet tartalmaznak. Illékony folyadék, például szilikon segít abban, hogy a pigmenteket könnyen felvigyük a pillákra: mivel ez a folyadék elillan, nem csak a pillánkra felvitt festék szárad meg és tartja meg a formáját, hanem maga a készítmény is kiszárad idővel. Ezen segíthetünk úgy, ha hidratáló szemcseppet vagy kontaktlencse folyadékot csepegtetünk a beszáradt spirálba. Ezek a cseppek a legtöbb típusú szempillaspirállal működnek, kivéve a vízállókkal!" – állítja Lyenne, aki szerint egyáltalán nem kell tartanunk semmiféle káros hatástól, mivel a szemcsepp steril. Mi azért óvatosságra intünk, mivel a spirál maga fél éves használat után már közel sem steril, nem véletlenül mondják, hogy a 6 hónapnál régebbi spirálokat jobb kidobni, nem éri meg szemfertőzést kockáztatni egy agyonhasznált kozmetikummal. A nagyon durván beszáradt, vagy megtisztított spirál egyébként akár szemöldökformázásra is használható.

Kaparja le a púder felső rétegét!

„Idővel egy elhasználódott, piszkos, zsírszerű réteg képződik a púder tetején. Általában ezt a szennyezett púderpamacsok okozzák. Egy tompa kés segítségével óvatosan kaparjuk le a felső réteget és jobb lesz, mint újkorában!„ – mondja a szakember.

Monkey Business Images / Northfoto

Rázza fel az alapozóját!

Minél szárazabb az alapozós üvegcse, annál gyorsabban szárad ki benne az alapozó: sokan víz hozzáadásával próbálják fellazítani a bennmaradt anyagot, gondolván, hogy ez nem befolyásolja a kozmetikum minőségét. Ám Lynne figyelmeztet: „Bár a csapvíz tiszta, de nem steril, így ha ezzel hígít, a kórokozók melegágyává válik az alapozója!” – mondja a szakértő, aki a vizes trükk helyett inkább azt javasolja, hogy adjunk néhány csepp hidratálót az alapozóhoz, majd a zárt üvegcsét tegyük pár percre egy tál forró vízbe, és utána alaposan rázzuk össze az elegyet.

Ne hagyja beszáradni körömlakkját!

A körömlakk idővel besűrűsödik és egyre nehezebbé válik a használata. A folyamatot gyorsítja, különösen ha meleg, száraz helyen tároljuk, és gyakran nyitogatjuk az üvegcsét, ugyanis a lakk minden egyes nyitást követően veszít minőségéből és állagából. „A körömlakkok összetett kémiai recept szerint készülnek, egyik alapanyaguk a tűzveszélyes vegyületként ismert nitrocellulóz. Vannak azonban olyan trükkök, amelyek segítségével extra életet lehelhetünk a körömlakkunkba. Az üvegcsét tegyük egy tál nem forrásban lévő, de forró vízbe. Hagyjuk benne 15-20 percig, míg a víz lehűl. Ha minden jól megy, a lakkot már folyós formában emeljük ki a vízből. Ha mégsem sikerült volna életre kelteni, akkor adjunk hozzá pár csepp körömlakklemosót is. De ezzel legyünk óvatosak, mert az acetonos lemosó hatására valamivel megváltozik majd a lakk eredeti színe!" – mondja Lynne.

Ullstein Bild / Europress / Getty

Mentse meg kiszáradt arcmaszkját

Az arcmaszkok, különösen az iszap alapú pakolások idővel megkeményednek, amitől aztán lehetetlen őket finoman felvinni a bőrfelületre. „Ezek a pakolások általában vizes alapúak, de mégsem csapvízzel, hanem rózsavízzel hígítsunk rajtuk! Mintha majonézt kevernénk, adjuk hozzá a száraz maszkhoz a rózsavizet és egy villa segítségével addig keverjük, míg el nem érjük kívánt krémes hatást" – ajánlja Lynne, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy ezek a maszkok általában aktív vegyszerek, melyek olyan hámlasztó hatású összetevőket is tartalmaznak, mint például a retinol, így könnyen előfordulhat, hogy a hígítás miatt csökken a termék hatékonysága. Tehát csak takarékosan adagoljuk azt a rózsavizet!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra