A kész süteményt tálalhatjuk jégbe hűtött sárgadinnyegolyókkal, pár szem málnával, áfonyával vagy kis gyümölcsszörppel locsolva, de csak natúr is nagyon finom, teljesen hozza a klasszikus sajttorta ízt, kicsit könnyedebb verzióban.
Hozzávalók 18-20 cm-es kapcsos formához, 8-10 szelethez:
az alaphoz:
20 dkg zabkeksz
1 ek. porcukor
4 dkg olvasztott vaj (és egy kevés a forma kikenéséhez)
2-3 teáskanálnyi barackdzsem
a krémhez:
2 dl jól behűtött tejszín
egy csomag expressz zselatin (vagy 5 gr zselatin/3 lapzselatin)
20 dkg tejföl
30 dkg natúr krémsajt
6 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliás cukor
a karamellhez:
6 dkg cukor
2 ek. víz
1 dl tejszín
4 sárgabarack
Elkészítés:
1. A tortaforma alját vajjal kikenjük, az oldalát sütőpapírral béleljük.
2. A zabkekszet összetörjük (aprítógépben a legegyszerűbb), elkeverjük a porcukorral, majd az olvasztott vajjal, és ha úgy érezzük, szükséges még, hogy összeálljon, hozzáadjuk a dzsemet is.
3. A kész masszát egyenletesen a forma aljára és kb. 1 cm-es magasságban az oldalára nyomkodjuk, hűtőbe rakjuk.
4. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk az expressz zselatint, keményre verjük.
5. A krém többi hozzávalóját (a tejfölt, krémsajtot, porcukrot, citromlevet, citromhéjat, vaníliát) kézi mixerrel egy perc alatt homogénné keverjük, majd hozzámixeljük több részletben a tejszínhez.
6. A krémet a tortaformába töltjük, elsimítjuk, legalább két órát dermesztjük.
7. A karamellszószhoz a cukrot lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, addig melegítjük, míg a cukor karamellizálódni kezd – ekkor kicsire vesszük a lángot.
8. Ezalatt a barackokat megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk, a tejszínt pedig felforrósítjuk.
9. A forró tejszínt óvatosan, folyamatosan, de kis adagokban öntjük a forró karamellhez és utána dobjuk a barackokat is, kevergetjük, míg a karamell oldódni kezd. A barackokat 2-3 perc után kihalásszuk, ne főjenek szét, és a szószt kissé besűrítjük.