Így készül a ropogós kovászos uborka, lépésről lépésre

A kovászos uborkának úgy állunk neki, hogy megnézzük az időjárás-jelentést. Ha a következő 72 órára meleg, napos időt mond 30 fok körüli hőmérséklettel, akkor itt az idő, hajrá! Leírjuk lépésről lépésre, hogy hogyan kell csinálni, nem ördögösség, ha betartja, biztosan sikerülni fog.

A szabadföldi uborka persze jobb, de ínyenc legyen a talpán, aki kovászolt formában is meg tudja különböztetni a napon érettet a fóliás társától.

Ebéd. Nyáron ez így oké.
Ebéd. Nyáron ez így oké.Primilla

A szabadföldi uborka persze jobb, de ínyenc legyen a talpán, aki kovászolt formában is meg tudja különböztetni a napon érettet a fóliás társától. 

Egy 5 literes üvegbe körülbelül 2,5 kg uborka fér. A kovászolni való uborka 10 centi hosszúságnál és 3 centi átmérőnél kezdődik, az alatti méret a csemegeuborka.

1. lépés: elkészítjük a levet

Előző este tegyünk fel kb. 3 liter vizet forrni 3 evőkanál sóval, reggelig pont ki fog hűlni. Melegen nem érdemes ráönteni a lét az uborkára, még a végén megpuhul.

2. lépés: a mosás

Az üveget alaposan kimossuk, és az uborkákat is jól megtisztítjuk. Levágjuk a két végüket, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a levágott részt megnyaljuk, nehogy keserű legyen. Ha keserű, még többet vágunk le belőle. Uborkamosáskor átszedéses módszerrel dolgozunk két tálban, mert ha csak leöntjük a vizet, biztos, hogy benne marad az edényben a homok. Az uborkákat bevágjuk. Erre több módszer is létezik, én többféle kipróbálása után arra esküszöm, hogy először bevágjuk hosszában, majd a vágásra merőlegesen a másik oldalától kezdve is bevágjuk. A végeken hagyunk 1-1 centit, ez fogja összetartani az uborkánkat, ami így magától nem esik szét, viszont könnyen széttörhető lesz.

3. lépés: az összerakás

Az üveg aljára teszünk egy csomag kaprot, majd szépen sorban ráhelyezzük az uborkákat, mert így több fér el az üvegben, mint ha csak úgy beleszórjuk. Ilyenkor lehet a további fűszereket is rászórni, én csak fokhagymát szoktam, nagyjából egy fejet (megtisztítva). Ami tavaly beleszakadt a földbe és tavasszal kinőtt, az már éppen alkalmas állapotban volt erre a szerepre.

Frissen összerakva. 3 nap múlva jó lesz.
Frissen összerakva. 3 nap múlva jó lesz.Primilla

4. lépés: a lezárás

Az uborkák tetejére is teszünk egy csokor kaprot, majd egy jó nagy szelet, lehetőleg kovásszal készült kenyeret. Ezen keresztül öntjük rá a felforralt, majd visszahűtött sós vizet. Valamennyi maradni fog, nem baj.

5 lépés: a várakozás

A végén lefedjük egy kistányérral, és kitesszük a napra. 72 óra elteltével kész, szétszedjük, tálakba tesszük, levet öntünk rá, és a hűtőszekrénybe tesszük, illetve büszkén ajándékozunk is belőle. Nyugodtan lehet vele menőzni, olyan minőség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra