Egyedi kutyazacskó-tartóra is licitálhattunk a hétvégén

A Múzeumok Éjszakáján ismét rengeteg program közül lehetett választani, és akinek éppen az óbudai Goldberger Textilipari Gyűjteményre esett a választása, magyar tervezők ruháira és kiegészítőire verhette el a pénzét, ugyanis este kilenctől design aukciót tartottak. Legutóbb három évvel ezelőtt jártunk hasonló eseményen, és mint akkor, most közel negyedmillió forint (egészen pontosan 287 900 Ft) gyűlt össze a licitálóknak köszönhetően. A befolyt összeget - ahogyan Winkler Nóra, az aukció háziasszonya fogalmazott - arra fordítják majd, hogy mindenkihez eljusson a magyar textilipar egyetlen múzeumának híre. 

A három évvel elötti eseményhez képest itt csak magyar tervezők kreációira lehetett ajánlatokat tenni, és a designerek maguk ajánlották fel  a nemes célra. A harminchat árverési tárgy között szerepelt például az a téliesített esküvői ruha, amit a Jóban Rosszban című sorozatban viselt a TV2-nek azóta búcsút intő Szabó Zsófi, és - mivel egy kutyabarát múzeumról van szó - egy design kutyapiszok-zacskó tartó is Abonyi Almától. Ugyan ezek pont nem találtak gazdára, de voltak olyan tárgyak, amiért sorjáztak a licitek, például a KlassDSign farmertáskája vagy az Eosine nyaklánca, és volt, ami a kikiáltási áron kelt el, például Cakó Kinga aktuális kollekciójának egyik darabja, amit 18 ezer forintért maga Winkler Nóra vett meg, hiszen nagy kedvence a Dobó Katával is együttműködő tervező

Egyébként főként az alacsonyabb árfekvésű tárgyakra csaptak le jelenlévők, bár miután vissza lehet hozni az első körben licit nélkül maradt tárgyakat, a Romani Design egyik nagyon mutatós táskájára is lecsaptak 28 ezer forintért. Ez volt a legnagyobb értékű tárgy, ami hazavittek. A második helyen egy Eve by Eve Remenyi fülbevaló végzett 26 ezer forinttal, ami viszont nem kiállítási ára volt, hanem annak majdnem a duplája. 

Az aukció legolcsóbb tárgya egy 2000 forintos kutyáknak készült nyakdísz volt, de az egyik szerencsés licitáló 8000 forintért egy Je Suis Belle póló boldog tulajdonosa lett, és a második körben 6000 forintét gazdára talált az Artista laptoptáskája is, amit egy Budapesten élő grúz festő-grafikus, Sophie Magalashvili képe díszít. A legdrágább tárgy pedig már a korábban említett Navona esküvői ruha volt, aminek 70 ezer forintban állapították meg a kikiáltási árát. Ugyan a magyar tervezők is szoktak kiárusítást tartani, azért volt, aki jól járt az aukcióval. Például aki a USE Unused DC-kollekciójának egy kistáskájáért 17 ezer forintot ígért, ugyanis ez a márka online boltjában még mindig 31 ezer forint. (Itt magunkban zokogtunk is egy kicsit, amiért nem váltottuk ki a licitáláshoz szükséges tárcsát.) De a Nanushka márka Shu fantázianevű ruhája is jó vásárnak ígérkezett 19 ezer forintért, ugyanis az interneten 50 ezer forint körül találtuk meg ugyanezt a kreációt.

A gyűjtemény

2012. január 1-jén jött létre a Goldberger Textilipari Gyűjtemény, amely az Óbudai Múzeum külön intézményi egységeként a korábbi Textilmúzeum felújított épületében kapott helyet több teremnyi állandó kiállítóhellyel, rendezvényteremmel és raktárakkal. A Goldberger család és az általuk alapított gyár történetét bemutató „A Goldberger...” című állandó kiállítás 2013 szeptembere óta látogatható. 

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény műtárgyállománya a volt Textilmúzeum gyűjteményén alapszik. Az intézmény Óbudai Múzeumba történő beolvadása során a múzeum nyilvántartásában szereplő műtárgyak összessége az Óbudai Múzeum kezelésébe került, a könyvtári és adattári dokumentumokkal együtt. A korábbi intézmény országos gyűjtőköréből adódóan a gyűjteményben az egész ország területéről találhatóak textilipar-történeti tárgyak. A fővárosi gyárak mellett soproni és szegedi textilgyárakból; bácsalmási, székesfehérvári és győri kékfestőműhelyekből, valamint szombathelyi és kőszegi lakástextil vállalatoktól is kerültek a gyűjteménybe textilipar-történeti relikviák.

A gyűjteményben a gyári textiltermékektől és mintakönyvektől a konfekcionált textilruházatokon és kiegészítőkön át a textiliparban használatos műszaki és technológiai eszközökig sokféle tárgy megtalálható. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény legértékesebb darabjai a hazai textilgyárakból, elsődlegesen a Goldberger gyárból származó tervrajzok és mintakönyvek.

Honlap: www.textilmuzeum.hu

Cím: 1036 Budapest, Lajos utca 136-138.

Nyitva tartás: hétfő szünnap, kedd-vasárnap 10 és 18 óra között

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek