A szuperegyszerű alaptészta tulajdonképpen bármilyen gyümölccsel működik, de a savanykás rebarbarával nagyon jó párost alkotnak.
A rebarbara pár éve még ritkaságnak számított, ma már minden nagyobb piacon és a multikban is elérhető, akinek pedig kertje van, minden erőfeszítés nélkül nevelhet a palántákból hatalmas bokrokat: igénytelen és később tőosztással szaporítható növény. Szára gyönyörű piros színét azonban csak speciális nevelési körülmények között éri el: zárt helyen, lényegében sötétben növesztik a második év után.
Az eper-rebarbara klasszikus párosítás, azt egy ilyen rácsos pitében érdemes kipróbálni, de ugyanerre a párosra volt már rácstalan pite receptünk itt, sőt eper-rebarbara van a sütiben itt is. Az eper-rebarbara a sütik mellett egyébként lekvárban is nagyon jó duót alkot.
Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
1 pohár (175 gr) tejföl
1 tk vaníliakivonat/1 vaníliáscukor
1 tk citromlé
20 dkg liszt
7 gr sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
6 rebarbaraszár
csipet só
szeletelt mandula a tetejére
1. Az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, a tejföllel, a vaníliával és a citromlével.
2. Hozzákeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és a csipetnyi sóval elkevert lisztet.
3. Sütőpapírral bélelt 20x30-as formába öntjük, a tetejére sorakoztatjuk a rebarbaraszárakat, megszórjuk a mandulával.
4. Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 30-35 perc) sütjük.