Ezért buborékos a kávé teteje

Régóta tudjuk, hogy a kávé sokaknak drog, de elgondolkodott már azon, hogy miért van néha habos buborék a felszínén csészébe töltés után? Most kiderül!

A mentalfloss.com volt a segítségünkre, ahol megtudtuk: a jelenség egy kémiai reakció végeredménye, amelyre legtöbbször csak az angol "bloom" (magyarul talán leginkább a kivirágzás illik rá) szót használják. Az egész a pörköléssel kezdődik: a szén-dioxid beszorul a kávébabokba, amelyet azután fokozatosan ereszt ki. Ezért található számos kávésdobozon egyirányú szelep, amely a szén-dioxidot kiengedi, viszont megakadályozza, hogy oxigén jusson a zacskóba.

119270073
Bloomberg / Europress / Getty

Amikor az őrölt kávéra forró vizet öntünk, a gázok gyorsabban távoznak, ez pedig egy habos réteget képez a kávé tetején: a szén-dioxid helyére pedig víz kerül.

Miért fontos mindez?

A kávé tetején lévő buborékokból következtethetünk arra, hogy mennyire friss a kávé és mennyire kíváló az íze: ha sokat áll, akkor több gáz távozik belőle, így kisebb lesz a réteg a felszínen. Önmagában egyébként ez nem egyértelmű jelzés: a sötétebb kávébabok kevesebb szén-dioxidot tartalmaznak, mivel a pörkölési idejük hosszabb.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek