A paradicsomos tészta az egyik olyan étel, amit nem csak a felnőttek esznek szívesen, de a gyerekek is előszeretettel tömik magukba; jó, ha jól csinálják. De nem csak azért hálás étel mert finom, könnyedén elkészíthető alig pénzből, hanem azért is, mert bárhova utazik az ember, ezt minden étlapon megtalálja és anélkül rendelheti meg, hogy rettegnie kelljen, hogy mi kerül a tányérjára.
Persze bármelyik háztartásban előfordulhat, hogy nincs idő kivitelezni még egy ilyen egyszerű receptet is, rendszerint ilyenkor kerülnek elő a szekrény mélyéről az üveges tésztaszószok, amelyek között biztosan akad egy sima paradicsomos is, ha más nem, alapnak. Ugye-ugye?! Szerencsére az előre elkészített szószok többsége teljesen vállalható ízű és ha mázlink van, még az ízfokozókat és mesterséges cuccokat is kihagyták belőle.
Ebből kéne állnia a szósznak
A szerkesztőségben közösen megszavazott ideális bazsalikomos, paradicsomos tészta a következőkből kellene, hogy álljon:
- friss paradicsom vagy szezonon kívül hámozott konzerv paradicsom,
- friss őrölt fekete bors, só,
- olívaolaj,
- fokhagyma
- és opcionálisan hagyma.
- sok friss bazsalikom, a főzés végén
Ennyi az egész. Tényleg nem ördöngösség, bárki el tudja készíteni ezt a receptet.
Mivel az üveges szószok ízválasztéka igen csak kibővült az évek alatt - úgy döntöttünk a legalapabbal indítunk - és ha van rá igény a többit is nagyon szívesen leteszteljük. Írjanak nekünk nyugodtan levelet.
Jó sokan voltunk kíváncsiak arra, hogy van-e ízbeli különbség a saját márkás és a hájpolt, ultradrága szószok között - és igen, ismét csak lettek érdekes eredmények... Nyolcféle paradicsomszószt vettünk, volt közte saját márkás, meg persze drága, Barilla és Bertolli is.
A pontokat ezúttal is az ízre, kinézetre, illatra adtuk, semmilyen tudományos módszert nem vetettünk be a paradicsomszószok tesztelésére. Kizárólag saját ösztöneinkre hallgattunk és a végén összesítettük a szavazatokat.
Azért azt tisztázzuk, hogy a jók is legfeljebb közepesek!
A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, a 30-as, sőt a 25-ös csodahatárt sem tudta átlépni egyik termék sem, még a nyertes is csak 23,5 pontot szerzett, ami azt jelenti, hogy ha átlagot számolunk, akkor mondjuk egy erős hármast kapna az iskolában (3.3 a pontozók átlaga), szóval azért ne képzeljük azt, hogy az üvegből zseniális dolgok fognak kijönni, mert nem. De mondjuk ehetők. Meglepően sok második helyezett lett, ezek pontszámának átlaga 3 pont.
Most kivételesen ezt is szemléztük, miből állnak ezek a termékek, mert minket érdekelt, hogy mivel lehet elrontani egy egyszerű receptúrát, de ezt a pontozásnál természetesen nem vettük figyelembe.
Mielőtt belekezdtünk volna a tesztbe, beszélgettünk kicsit az üveges szószokról és a legtöbben azon a véleményen voltunk, hogy a boltit fel kell még tuningolni ahhoz, hogy tényleg jó legyen, de sokak szerint megéri, mert még így is gyorsabb, mint hámozgatni a friss paradicsomot. A szerkesztőség másik fele határozottan elzárkózott ettől, és csakis a házi tésztaszószra esküszik.
8. helyezett: Heinz Italian sauce with basil and garlic
Nagyon vicces, hogy ebben a Heinz szószban sűrítményként feketeribizli szerepel, soha nem gondoltam volna, hogy ilyet valaha látni fogok. Már ezért megérte ez a teszt, komolyan. Mivel a hasonló márkájú ketchup nagyon jó helyen végzett egy korábbi vaktesztünkön, reméltem, hogy a szósz is hasonlóan jó lesz, nem így lett. Elég nagy csalódás ez, ahogyan az is, hogy kicsivel kevesebb, mint a fele paradicsompüréből áll, és csak 26 százaléka kockázott paradicsom. A hagyma túl nagyra van vágva benne, borzasztó fűszeres és olajos, és még édes is.
7. helyezett: Bertolli basilico
Senkit ne zavarjon meg többé az olaszos elnevezés, ez a paradicsomszósz Hollandiából származik; legalábbis ez olvasható az üveg címkéjén. Na, meg persze az is, hogy a termék 100 százalékban olasz. A Bertolli olasz cég volt, amíg fel nem vásárolta az Unilever. Sajnos én itt elvesztem, de akár holland, akár olasz, nem szerették a tesztelők. Ez is paradicsompürés, ami mellett már 33%-a kockázott paradicsom. A terméknek eléggé boros illata van, és olívaolajíze.
6. helyett Combino sugo di pomodoro con basilico, Lidl
A Lidl szósza egyenesen Itáliából érkezett az itthoni boltokba, és meglepő vagy sem, de 79 százalékban(!) tartalmaz aprított paradicsomot, és ezzel a kóstoltak közül az első helyen szerepel ami a paradicsomtartalmat illeti! Ezért jár a pont, de azért még lenne hova fejlődni, a kóstolók jelentős része a menzára asszociált, ami nem jó referencia. A sok paradicsom érződik a terméken, egyáltalán nem tömény, kicsit vizes hatása van. A bazsalikomon, fokhagymán, olívaolajon, són és cukron kívül kukoricakeményítő is van benne.
„Aki szerette a menzán a paradicsomos ételeket (leves, paradicsomos káposzta, stb.), az ezt a szószt is imádna fogja.” „Nem lenne ez rossz, csak kicsit sok benne a fűszer, kevesebb elég lenne.” „Finom, de nem túl erősen fűszerezett, adnék érte pénzt is.” „Savanyú, de nem túl tömény, sőt.” „Borzongatóan rossz, ipari íze van, simán felszolgálhatnák bármelyik rosszabb önkiszolgálóban, nem lógna ki fölfelé a kínálatból.” „Megszaladt a segédanyag, pedig én menzás voltam 8 évig, de ezt mindenki nagyon gyorsan felejtse el.”
5. helyezett: Panzani, olive & basilico made in italy
2. helyezett sokas holtversenyben: Sugo basilico, Aldi
Nagyon sűrű, átlagos éttermi bazsalikomos, paradicsomszószos ízvilág. Érdekes, hogy a szóbeli értékelései nem valami biztatók, mégis a második helyen végzett.
„Viszonylag sok levet ereszt, és ez viszonylag rosszul néz ki. Ízre egyébként elmegy.” „Ez egész jó, az állaga is megfelelő, szeretem.” „Jó édes, kicsit talán túl cukros is, és nem elég fűszeres.” „ Ezt bírom szeretni.” „Paradicsomszósz találkozása a pörköltszafttal a műtőasztalon. Szereptévesztéses, nem jó, túlfűszerezett, túl gejl.” „Sötétebb és sokkal egyneműbb mint a többi versenyző, és nekem kicsit savanyú is volt.”
2. helyezett sokas holtversenyben: Orto Mio, Nudelsauce basilikum, Penny
Ebben is jó bőven van aprított paradicsom, pontosan 77 százalékban. Kár, hogy az olívaolaj helyett csak napraforgóolaj került bele, de legalább tartósítószert nem tartalmaz a német termék. Egyáltalán nem darabos, meglepően friss paradicsomos íze van, savanykás, házias. Kizárólag természetes dolgok vannak benne, ezért is jár a pont.
2. helyezett sokas holtversenyben: Barilla basalico
Nekünk elég gyanús, hogy a Barilla összetevőlistája, szóról szóra megegyezik a pennys Orto Mióval. Lehet, hogy ugyanaz van mind a két üvegben? Ráadásul egy helyen is végeztek. Ki tudja a választ?! Mindenesetre az árkülönbség magáért beszél, ha ezt szereti, egyszer tegyen a próbát a Penny-s szósszal is.
Első helyezett: Dolmio
A többséget meggyőzte a Hollandiából származó paradicsomszósz, friss, fűszeres ízével és a hatalmas paradicsomdarabokkal - amiből egyébként 73 százalékban tartalmaz egy üveg. Nincsen benne semmilyen ízfokozó vagy tartósítószer. Jó termék, a többihez képest nagyon jó áron kínálják, megéri megvenni!
Megnevezés | Ár (forint) | Fajlagos ár (l) | Pont (max. 35) | Itt vettük |
Dolmio | 599 | 1198 | 23,5 | Tesco |
Barilla basalico | 924 | 2310 | 21 | Tesco |
Orto Mio, Nudelsauce basilikum | 399 | 997,5 | 21 | Penny Market |
Sugo basilico, Aldi | 339 | 807 | 21 | Aldi |
Panzani, olive & basilico made in italy | 629 | 1324 | 20 | Tesco |
Combino sugo di pomodoro con basilico, Lidl | 339 | 847,5 | 18 | Lidl |
Bertolli basilico | 779 | 1947 | 15 | Tesco |
Heinz Italian sauce with basil and garlic | 599 | 1198 | 9,5 | Tesco |