Így hordták a kimonót a múlt században és előtte

Mostanában divatba jöttek a kimonószerű felsőrészek, amelyek persze csak nyomokban hasonlítanak a hagyományos japán viseletre. Hajtás után megmutatjuk, hogyan hordták ezt a gyönyörű ruhadarabot a 2000-es évek előtt. 

The Fairchild Dictionary of Fashion harmadik kiadása szerint a kimonó tradicionális japán viselet, amelyet a férfiaknak sötétebb, a nőknek pedig élénk színű és virágmintás anyagokból készítettek/készítenek. A pamutból vagy selyemből készült bő, egyenes szabású, változó hosszúságú ruha elengedhetetlen kiegészítője az obi nevű öv. Modern változatát, a kimonószerű lapruhát szintén selyemöv tartja össze és az ujjakat is egybeszabják, nem külön varrják rá a kimonóra. Ezt eleinte csak köntösként hordták, majd az 1960-es évek végén már ruhaként is. 

A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint a  kimonó szó eredetileg minden viselt ruhára használatos kifejezés volt (jelentése: dolog (mono), amit viselünk (kiru)), és csak később korlátozódott egy bizonyos ruhadarabra.  A kimonónak hosszú története van, és manapság már csak különleges alkalmakkor hordják. A kimonó mértékegysége a tan: egy tan egy 12 m x 37 cm hosszú csíkot jelöl egy bizonyos anyagból és a kész ruhadarab kiterítve egy T betűt formáz. Tradicionálisan a köpeny bal oldali végét hajtják rá a jobb oldalira, ettől a szabálytól csak a halottak felravatalozásánál tekintenek el, a fordított sorrend az élő személynek balszerencsét hoz.

"A kimonók mintájukban követik a természetet, az évszakok változását. Például ősszel nem szabad felvenni cseresznyevirágokkal díszített kimonót, hiszen az tavaszi motívum, és hasonlóképpen nem járja tavasszal vöröslő juharlevelekkel díszített kimonót viselni, mert az az ősz jelképe. Számtalan természethez igazodó szabály létezik a motívumokra és a színkombinációkra vonatkozóan. Ugyanez a helyzet az anyagtípusokkal is. Míg télen bélelt, nehéz csirimen selyemből készített kimonót illik viselni, addig nyár végén gézselyemből készült kimonót hordanak. A kimonó nyári változata, a jukata, amely pamutból készül és mindössze egy rétegből áll, nagyon népszerű viselet Japánban mind a mai napig, ugyanis kényelmesebb benne elviselni a hőséget" – olvasható a Lányok Japánban blogon. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra