Sokan idegenkednek a báránytól, de ha sikerül belőle jó minőségű húst beszerezni, semmi rossz tapasztalatunk nem lesz vele. A baj akkor van, ha bárány helyett birkát kapunk, a faggyús birkaíz nagyon jellegzetes, és nem mindenki számára kellemes. Ráadásul a birka húsa nem sül át olyan gyorsan, mit a bárányé, máshogyan kell elkészíteni.
A báránynak viszont nincs birkaszaga, és ha konyhakész állapotban kapjuk, csak gyorsan meg kell sütnünk. Az egész fogás elkészítése belefér 30 percbe, és kész is a vasárnapi ebéd.
Hozzávalók (fejenként számolva):
15 dkg-os báránycomb szeletek (1-1,5 cm vastagságúak)
2 nagyobb burgonya
1 kisebb fej hagyma
fél rozmaringág
vaj
só, bors
olívaolaj
- A hússzeleteket megtöröljük, a szélén lévő zsírréteget bevagdossuk, hogy ne pöndörödjön fel. Bekenjük olajjal, megszórjuk sóval és frissen őrölt borssal.
- Olajat hevítünk egy lábosban, a felaprított hagymát közepes lángon átsütögetjük benne, rádobjuk a kis szeletekre vágott burgonyát és a rozmaringot. Megsózzuk, megborsozzuk. Alaposan megpirítjuk a krumplit, majd ráöntünk fél deci vizet, lefedjük, mérsékeljük a lángot, tovább pároljuk.
- Egy grillserpenyőt felmelegítünk, ha már forró, beletesszük a hússzeleteket. Három percig sütjük, megfordítjuk, a másik oldalának is adunk ugyanennyi időt. Hozzáadunk egy diónyi vajat, kanállal a húsra locsolgatjuk. Tányérra szedjük a szeleteket, alufóliába csomagoljuk, 10 percig pihentetjük. Ne süssék túl, mert rágós lesz!
- Ha a krumpli megpuhult, kihalásszuk belőle a rozmaringszárakat, rádobunk egy evőkanál vajat. Állandóan kevergetve megpirítjuk. Tányérra szedjük, a hússzeletekkel tálaljuk.