Tízperces vacsora: lazacsteak, ami már nem luxus

Ha villámgyors ebédben, vacsorában gondolkodunk, érdemes számításba venni a halakat. Alig pár percig kell sütni az igazán jó eredményhez, sőt, a kívánatosnál tovább nem is szabad, ha kiszárítjuk, oda az élvezet. Elsőre persze a jobb halak méregdrágának tűnnek, de egy személyre 10-15 dekát kell számolni, vagyis egy 60 dekás adagból már négy bőséges adag kijön.

Nem mondjuk, hogy olcsó, nem versenyezhet a gagyi virsli árával, viszont mellette szól, hogy lényegesen finomabb, sokkal egészségesebb, és nem is kell több idő az elkészítéséhez.

DSC 6306kicsi
Katuci

Ma már nem lehetetlen lazacot venni. Fagyasztottan viszonylag sok helyen beszerezhető, de ha lehet, akkor keressük a frisset, bőrével együtt. Ha kifogunk egy jó napot a halasnál, vagy egy jó akciót valamelyik hiperszuperben, akár kilónkként 3 ezer forintért is juthatunk lazachoz. (Bár ez más lapra tartozik, de a piacon például olyan pisztrángot is kapni kilónkként kétezerért, hogy megszólal, azt ugyan egészben érdemes megsütni, de úgy sem tart sokkal tovább.)

A halat hagyjuk kicsit felmelegedni szobahőmérsékleten, ne hűtőhidegen tegyük a serpenyőbe! Ez amúgy általában vonatkozik a húsokra is. Készítsünk mellé könnyed salátát, néhány citromszeletet, de egy joghurtos-kapros öntetet is kaphat.

Hozzávalók:

12-15 dkg-os bőrős lazacszeletek
só, bors
olívaolaj
saláta

  1. A halról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet. Alaposan bedörzsöljük olívaolajjal.
  2. Egy serpenyőt szárazon felteszünk melegedni. ha már forró, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a halszeleteket bőrös felükkel lefelé belehelyezzük, sózzuk-borsozzuk. A hőfokot közepesre mérsékeljük.
  3. Addig hagyjuk sülni (nem kell mozgatni), amíg a hús színe nagyjából a szelet közepéig kivilágosodik. Ez körülbelül 3-4 perc. Ekkor óvatosan megfordítjuk a szeleteket, a másik felének is adunk nagyjából 2-3 percet a serpenyőben. A halszeleteket frissen tálaljuk, jó mellé a saláta és a friss bagett vagy rozskenyér.
DSC 6307kicsi
Katuci
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra