Úgy tűnik, a lusta asszonyok régen mindig valami egyszerű túrós süteménnyel húzták ki magukat a főzés alól. A lusta asszony rétese nagy kedvenc nálunk, a rest asszony tésztája ehhez képest kicsit más, olajban sütjük, de ebben is rengeteg túró van. És kevés a munka vele.
Katuci
Hozzávalók:
30 dkg áttört túró
3 tojássárgája
egy csipet só
1 evőkanál porcukor
2 dkg vaj
20 dkg liszt
citromhéj (opcionális)
vanília (opcionális)
4-5 dl olaj
lekvár és vaníliás porcukor a tetejére
- A túrót, a tojások sárgáját, a sót, a porcukrot és a vajat simára keverjük. Használhatunk ízfokozónak egy kis reszelt citromhéjat és vaníliát, nagyon megbolondítja.
- A lisztet a masszához keverjük, puha tésztát gyúrunk belőle.
- Lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, derelyemetélővel négyzet vagy rombusz alakban felvágjuk a tésztát.
- Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, közepes lángon, többször forgatva készre sütjük a tésztákat.
- Forrón, vaníliás porcukorral bőségesen megszórva tálaljuk, és persze lekvár is mehet mellé.
Katuci