Süssön Ferdinándot húsvétkor!

Nem telhet el húsvét kelt tészta nélkül. Ilyenkor nálunk nem csak kalács van, hiszen az elfogy a sonkához, hanem egy kiadós leves - gombócleves, a receptje holnap érkezik - után levezetésképp ezt a süteményt szoktuk készíteni.

Ferdinánd
Katuci

Hihetetlenül puha és szaftos. A vaníliától pedig olyan illat lengi be a lakást, hogy nem is akarunk majd kiszellőztetni.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
7 tojássárgája
egy csipet só
1 evőkanál porcukor
3 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
20 dkg vaj
17,5 dkg porcukor
1 rúd vanília
15 dkg mazsola vagy darált dió (nagyon édesszájúaknak kakaó és süthető csokicseppek)
2,5 dl tejszín
1 evőkanál cukor

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis cukros tejben (nagyjából fél deciben).
  2. A lisztből, a tojássárgájákból, a csipet sóból, a felfuttatott élesztőből és a tejből rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. (Kevésbé lelkesek nyugodtan használhatnak hozzá robotgépet dagasztóvillával.) Jól kidolgozzuk a tésztát, letakarjuk, fél órán át meleg helyen pihentetjük.
  3. Lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk a tésztát.
  4. 17,5 dkg puha vajat és ugyanennyi porcukrot a vanília magjainak háromnegyed részével habosra keverünk, megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Megszórjuk mazsolával, aztán hosszában félbevágjuk a tésztát.
  5. Mindkét részt - a réteshez vagy bejglihez hasonlóan - feltekerjük. és az így kapott kígyókat 5-6 cm vastagságú darabokra vágjuk.
  6. Egy kerek, 30 cm-es sütőformát (természetesen lehet szögletes is) a félretett vajjal kivajazunk. 1-2 cm-es távolságra egymástól elhelyezzük benne a csigákat, állítva (vagyis valamelyik vágott felükkel lefelé). 15 percig kelesztjük. Közben 170 fokra előmelegítjük a sütőt.
  7. 15 percig sütjük a tésztát, kivesszük, és meglocsoljuk a cukorral és maradék vaníliával elkevert tejszínnel. További 15 percig sütjük. Érdemes a sütő legalsó rácsára tenni, hogy ne piruljon túlságosan a teteje.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek