Több márka is macskaszőrből készíti kiegészítőit

3153332
Carlo Allegri / Europress / Getty

Nemrég mutattunk egy megrázó videót arról, hogy hogyan kínoznak és nyúznak meg az olcsó angóráért nyulakat Kínában. Ezúttal nem a PETA, hanem egy német állatjogi csoport, az Animals' Liberty háborodott fel azon, hogy Európa két nagyobb márkája is házimacska szőrből készíti kiegészítőit – írja az oystermag.com.

Az állatvédők szerint a hazánkban is megtalálható Tom Tailor és a Müller drogéria üzletlánc is macskaszőrből csinálja szőrmesapkáit és -pomponjait. Bár a kirobbant botrány óta állítólag mindkét cég „mélységesen megbánta” az esetet és eltávolította a polcokról a macskaszőrméből készült termékeket.

„A szőrmék körülbelül 50 százaléka Kínából származik. Kína lett az egyik legnagyobb szőrmekereskedelmi központ az elmúlt években. Enne a legfőbb oka, hogy a világon ott a legolcsóbb a kutyák és a macskák bundája. Mivel hiányosak a jogi rendelkezéseik arról, hogy miféle módszerekkel tilos állatokat elpusztítani, így szőrük miatt zokszó nélkül agyonverik, megmérgezik vagy élve leforrázzák őket, majd olcsón továbbadnak rajtuk.

Becslések szerint évente kétmillió kutya és macska hal meg Kínában annak érdekében, hogy szőrükből haszonhoz jussanak a kereskedők. Mindez még úgyis működik, hogy az EU 2009-ben import-tilalmat rendelt el a háziállatok prémjének behozatalára.

"A szőrmeipar nem ismer határokat" – olvasható az állatvédők Facebook oldalán és a gelabelt.de lapban, ahol az ismert német énekes, Peter Maffay főszereplésével egy sokkoló videó is készült arról, hogy miként kínozzák évek óta a háziállatokat, akiknek szőréből később kabátokat és kiegészítőket készítenek. Nézze meg a videót és szörnyülködjön ön is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra