Igazi hétvégi süti a kamra és a hűtő tartalékainak felhasználásával. A lejárathoz vészesen közeledő túró, egy adag meggy is méltó módon végezheti ebben a süteményben, ami ugyanúgy a savanykás gyümölccsel kombinálja a túrót, mint a “klasszikus” túrótorta, csak bónuszként még kap egy kis morzsás utánérzést, ami még finomabbá teszi. A meggy málnával, áfonyával is helyettesíthető.
Hozzávalók:
150 g vaj
120 g cukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
2 db tojás
400 g túró
1 citrom reszelt héja
380 g liszt
500 g meggy/málna
1. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukor felét, a vaníliarúd kikapart magjait és a lisztet, és összemorzsoljuk. A morzsás tészta egyik felét egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába egyengetjük (picit nedves tenyérrel a legjobb), a másik felét félretesszük.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgájukat a maradék cukorral, a túróval és a citromhéjjal kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós tál tartalmához keverjük. Az így kapott krémet a tortaformába öntjük a morzsás alapra.
3. A gyümölcsöt lecsepegtetjük, és kb. a felét rászórjuk a túrós masszára.
4. A gyümölcs másik felét megforgatjuk a maradék morzsában, és így szórjuk a torta tetejére.
5. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.