A tuti piknik 10 szabálya

Ha már túl vagyunk a szezonnyitó grillezésen/szalonnasütésen, a teraszavató bulit is letudtuk, és a bringák kerekeit is felfújtuk, jöhet az egyik legjobb szabadtéri program, a  piknikezés, leánykori nevén: “szabadtéri szendvicsezés a fűben ülve”. Természetesen a hirtelen felindulásból összehozott pikniknek is megvan a maga bája, sőt, sokszor azok sikerülnek a legjobban, mi most a tervezett piknikhez gyűjtöttünk össze 10 tippet és egy nagy rakás receptet.

5

0. A szemét

Biztos triviális, de a piknikezés talán legfontosabb alapszabálya, hogy nem hagyjuk szanaszét a szemetünket. Ha van kuka a környéken: szuper. De mindig készüljünk pár zacskóval arra is, ha esetleg nincs. Érdemes arra gondolni, hogy a szuper piknikezőhely abban a pillanatban szűnik meg szupernek lenni, ahogy otthagyjuk üres üvegekkel, szétdobált papírokkal behintve. Ha így hagyjuk, mi magunk sem fogunk oda letelepedni még egyszer. És mások sem. És igen, a cigarettacsikk is szemét, kicsit sem guszta a hely, ami telis-tele van szólva csikkekel.

1. A lista és a B-terv

Ha igazán meg akarjuk adni a módját, akkor a pikniket meg kell tervezni. Ki kell találni, mikor, hova, kikkel megyünk, és mit viszünk enni- inni. Érdemes pár nappal előtte listát írni minden fontos dologról: mit kell beszerezni, elkészíteni addig. Mint minden szabadtéri program, a piknikezés is időjárásfüggő, ezért nem árt, ha van B-terv rossz idő esetére.

2. Mikor?

A piknik klasszikus hétvégi program, de nyugodtan piknikezhetünk egy kánikulai napon munkaidő után a kertben, a közeli parkban, vagy bárhol, ahol le lehet teríteni egy pokrócot.

3. Pokróc nélkül nincs piknik!

Ha már itt tartunk: A pokróc a piknik és a piknikkel járó “életérzés” alfája és omegája. Ha csilli-villi piknikkosarunk nincs is, pokrócnak lennie kell. Divatosan nyilván kockás és szuperromantikus, praktikusan viszont az a pokróc, amit bent már nem nagyon használunk. Nagyon profik pedig vihetnek olyan kifejezetten piknikhez gyártott plédet, aminek az alja vízálló, így a harmatos fű, kicsike sár sem árt meg neki.

4. Hova?

A piknikezéshez kell egy arra alkalmas helyszín. A jó piknikező hely füves, nagy terület igény szerint árnyékot adó fával, jó esetben szép kilátással. Lehet egy park, egy kert, a Balaton-part, vagy épp egy hangulatos túraállomás az erdőben. Szuper, ha van a közelben vízcsap és mosdó - ha nincs, akkor vigyünk sok vizet, és bízzunk a természet által kínált alternatív lehetőségekben.

5. Kikkel?

A piknikezéshez kellenek partnerek. Lehet persze szólóban is piknikezni, akkor maximum a gondolatainkat, esetleg egy könyvet kell magunkkal vinnünk, de a piknik azért alapvetően társas műfaj. A legjobb az, ha több család/barát együtt piknikezik, így eloszlanak az előkészületi, és a cipelendő terhek.

6. Mit vigyünk magunkkal?

A meisseni porcelán étkészletet ugyan nem kell magunkkal vinnünk, de azért sok mindent érdemes. Íme egy lista a lehetséges útravalókról:

piknik 03

pokróc
vágódeszka
műanyag vagy papír poharak
műanyag vagy papír tányérok
konyharuha
papírtörlő
szalvéta
vágókés
evőeszköz
alufólia
hűtőtáska
abrosz
dugóhúzó éssörnyitó
szemeteszsák
nejlonzacskó a szemétnek
szúnyog és kullancsriasztó cuccok - ha vízpartra, esti piknikre vagy erdőbe megyünk
sapka/kalap
naptej,
napszemüveg
piknikkosár - ha van
kisgyerekeseknek esetleg sátor
fényképezőgép

7. Ennivaló:

A piknekezős menü esetében a legfontosabb “szabály”, hogy jól, biztonságosan csomagolható ételeket készítsünk.Minél melegebb az idő/többet áll a kaja, annál inkább kerüljük a romlandó dolgokat: nyers tojásos, majonézes, halas, stb cuccok kánikulában ne álljanak fél napot a kocsiban, hacsak nem akarjuk az egész csapatot megmérgezni.

Kerüljük a folyós, csöpögős témákat, hacsak nem akarjuk a pikniket bosszankodással és hátizsák/kosártakarítással indítani. A varázsszó nem más, mint a műanyagdoboz: minden, ami ilyen formában biztonságosan szállítható, jöhet.

Ha van a csapatban cipekedésre alkalmas személy, akkor vihetünk jól megpakolt hűtőtáskákat is - de ha  nincs, akkor kerüljük a tojásos ételeket és a tejtermékes, húsos ételekkel is óvatosan bánjunk, nehogy aztán kollektív gyomorrontás legyen a kellemes kis piknik eredménye.

Piknikbarát ételek:

- „egyszemélyes” péksütemények (kifli, házi briós, vagy házi zsömle

- kenyérre/péksüteményre kenhető édes és sós krémek

- szendvicsek

- fasírtok, húsgombócok, vagy akár falafel

- saláták (zöldség, gyümölcs, húsos vagy akár tésztasaláta, krumplisaláta) A zöldsaláták öntetét érdemes kis befőttesüvegben külön vinni, és a helyszínen összekeverni, így nem szottyad meg az egész az állásban.

- friss zöldségek (csíkokra vághatjuk és mártogathatjuk krémekbe, chutney-ba)

- pogácsák, vagy a 3 az 1-ben: grissini, pizzagolyók és pizzacsigák

- muffinok, édes csigák

- kekszek

- tepsis, jól szeletelhető, nem krémes sütemények

8.Innivaló:

Alapfelszereltség a víz (ha nem isszuk, akkor is jó, ha van), vihetünk magunkkal házi szörpöt, vagy készíthetünk limonádét, amit érdemes előre jól behűteni, így a hűtőtáskában akár jégakku helyett a hűtést is megoldjuk vele. Gyümölcslevek, sör és bor is kerülhet a kosárba, sőt, elegáns pikniken akár pezsgőzni is lehet. A lényeg, hogy mindent jól záródó üvegekben, kulacsokban szállítsunk, nehogy kifolyjon és eláztassa az egész menetfelszerelésünket.

9. Az egyéb programok

Az evés-ivás, pihenés, napozás, beszélgetés mellett a - főleg gyerekekkel megspékelt - piknikezésre vihetünk játékokat is: frizbit, tollaslabda-szettet, labdát, ugráló kötelet igen, viszont gombfocit és wii-t például nem érdemes vinni. A pikniket kiegészíthetjük bodza, medvehagyma, vagy akár gombagyűjtögetéssel (mindezt persze óvatosan, csak előzetes felkészülés után), de megmászhatunk bónuszként egy kilátót is, vagy mehetünk pár kört kisvasúttal, vagy libegővel. Mindezt az evés-ivás-ejtőzés utánra időzítsük, ha lehet, a motyó nélkül.

10. A tematikus piknik

Némi kreativitással és kicsit több idővel a tarsolyunkban szervezhetünk akár tematikus piknikeket is: lehet a téma akár egy szín - és akkor minden piros, de tényleg minden: a pokróc, a szörp, a poharak, az evőeszközök, a szalvéta, és jó, ha a süti epres, a kenyérre való krém pedig paprikás. Lehet a téma egy nemzet is: olasz zenét hallgathatunk az úton, készíthetünk grissinit és paradicsomszószt, vihetünk chiantit, vagy limoncellot, hogy csak néhány tippet adjunk egy olasz témájú piknikhez. Szervezhetünk gyerekzsúrt is piknik formában, vagy romantikus randevút, sőt, akár üzleti találkozót is, csak némi szervezés kérdése az egész.

pinik 01

Három nagy kedvencünkköz pedig jöjjön a recept:

Sült paprika krém

Péksüteményekkel, pitával, húsgolyókkal, falafellel is remekül párosítható, zöldséget is tunkolhatunk bele.

Hozzávalók (nagyobb társasághoz sokszorozandó):

2 darab piros kaliforniai paprika
1 kk olívaolaj
só, bors

1. A két paprikát megmossuk, majd alufóliára rakjuk és 200 fokos sütőben sütjük 35-40 percig. Közben többször megforgatjuk. A héja megbarnul, az a jó.

2. Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, tálba tesszük, és konyharuhával letakarjuk/átlátszó fóliával szorosan lefedjük, tíz  percig így hagyjuk, hogy a gőzben felpuhuljon a héja.

3. Tíz perc után lehúzzuk a paprika héját, kiszedjük a csumáját. A húsát edénybe rakjuk, hozzáadjuk az olívaolajat, sót, borsot és turmixgéppel pürésítjük.

Fetás, fenyőmagos zöldbabsaláta

Joanne Harris zseniális receptje, egyszerű, de szenzációs saláta, amit még a gyerekek is szeretni szoktak.

40 dkg ceruzabab (az egész vékony, zöld)
5 dkg fenyőmag száraz serpenyőben megpirítva
20 dkg fetasajt
1 csomag apróra vágott petrezselyem
10 dkg fekete oliva (ha van rá erőnk: felkarikázva)

Öntet:
4 ek extra szűz olivaolaj
1 citrom leve
só, bors

1. A babot forrásban lévő vízben néhány percig főzzük, ne legyen puha, csak roppanós. Ez max 3-5 perc, ha friss a bab.

2. Kivesszük, és azonnal hideg vízbe tesszük, hogy ne főjön tovább. Ha már hideg, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

3. Hozzákeverjük az olivát, a fenyőmagot, a petrezselymet és rámorzsoljuk a fetát.

4. Tálalás előtt öntjük rá az olajat és a citromlevet, átkeverjük, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Mivel a feta is nagyon sós, nekem plusz só nem szokott rá kelleni.

tk3s mon112055

Örök kedvenc csokis-aszalt gyümölcsös muffin

A muffin, akármilyen lesajnált kis süti, piknikre ideális. Ezt a tésztát ovis, sulis ünnepségekre gyakran sütöm mininek is. Mivel nincs miniformám, ilyenkor simán a sütőlapra sorakoztatom a mini papírkapszlikat. Ha nem az ikeás masszívat használom, hanem a sima, olcsó fehéret, minimum kettőt, de akár hármat is egyben hagyok, hogy megtartsa a tésztát. Ennyi tésztából töménytelen mennyiségű minimuffin (40+darab), vagy 12-18 normál jön ki.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
12 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás
3 evőkanál baracklekvár (minél jobb)
10 dkg étcsoki kicsire vagdosva
2-3 marék savanyú aszalt gyümölcs (pl. meggy vagy áfonya)
3-4 evőkanál sötét kakaópor (a nem cukrozott változat)
fél zacsi sütőpor

1. Sütőt melegítsük elő 175 fokra.

2. Vajat megolvasztjuk, óvatosan lassan mikróban. Vigyázni kell, hogy ne legyen forró!

3. Hozzákeverjük a 2 tojást és a baracklekvárt (ezek a nedvesek).

4. Egy nagyobb tálba összeöntjük a lisztet, cukrot, sütőport, kakaóport (száraz hozzávalók).

5. A szárazokhoz öntjük a nedveseket, elkeverjük, nem kell túlzásba vinni.

6. Bele a csokidarabok és az aszalt gyümölcsök.

7. Muffinsütőt papírformákkal kibéleljük/sütőlapot minipapírokkal jól telepakoljuk, tésztát belekanalazzuk.

8. 20-25 perc alatt sül meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek