15 ezer dollárral keresnek többet a férfiak az amerikai sajtóban, mint a nők

A Folio Magazin éves összesítése szerint a női főszerkesztők átlagosan 15 ezer dollárral, 3,3 millió forinttal kevesebbet keresnek ugyanazzal a munkával, mint férfi kollegáik. Az 513 amerikai szerkesztő megkérdezésével készült kutatásból kiderült, hogy a férfiak átlagosan 100800 dollárt, 22,2 millió forintot keresnek egy évben, szemben a nőkkel, akiknek ehhez képest csupán 85100 dollárt, 18,7 millió forintot ér az éves munkájuk – írja a huffingtonpost.com.

A ranglétrán egy szinttel lejjebb lévő vezető-szerkesztőknél még nagyobb a bérszakadék: a férfiak átlagosan 84200 dollárt, 18,5 millió forintot, míg a hölgyek ugyanazért a munkáért 65700 dollárt, 14,5 millió forintot tesznek zsebre évente. A szerkesztőségek minden fokára kiterjedő jelenséghez Bill Mickey, a Folio Magazin szerkesztője hozzátette, hogy a különbség más iparágakban is jelen van és nem újkeletű a probléma, ami sajnos hosszú ideje stagnál. A felmérés hozzátette, hogy nem reménytelen a helyzet, még mindig megvalósítható a szakadék helyreállítása a férfi és női executive szerkesztők között.

tk3s 20060630 clg x90 304
20Th Century Fox / Northfoto

A fizetéskülönbséget a hírelemzők azzal magyarázzák, hogy a nők, amellett, hogy fizetésük ötödét irodai ruhatárukra költik, kevésbé fontos hírekkel dolgoznak, például bulvárral és szépségápolási trendekkel, melyeket nem olvasnak annyian, mint a hagyományos híreket, a társadalmi témákat és a politikát. A kivétel erősíti a szabályt, például az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour merészen összeengedte a divatot és a politikát, így a divatvilág krémjével kampányol Barack Obama újraválasztásáért.

Az igazságtalanság mértékének illusztrálására, hogy mi mindent lehetne tenni 15 ezer dollárból ( 3,3 millió forintból ), íme egy ötös lista, melyet a Jezebel.com felháborodott szerkesztői dobtak össze:

1.       Vásárolhatna 14 évnyi szatócsárut, fűszereket

2.       Vehetne egy üzemanyag-kalkulátort és egyéb haszontalan elektronikai újdonságokat

3.       Vehetne 15 ezer zacskó egészségtelen chipset

4.       Befizethetné a gyerekét egy évre az egyetemre

5.       Befizethetné (Amerikában nem olcsó) orvosi számláit

tk3s 20060412 kts f90 100
Barry Wetcher/20Th Century Fox / Northfoto
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek