A világ 50 legjobb divatfotósa 2.0

Olvasási idő kb. 9 perc

A világ legjobb divatfotósait bemutató sorozatunk második részében az újító klasszikusok után a fiatalabb, új témákat és új határokat feszegető tehetségeket mutatjuk be, akik az előttük lévő generációhoz hasonlóan sehol sem tartanának, ha nem lennének elég provokatívak és nem karolta volna fel őket a mindent eldöntő Vogue.

Horst Diekgerdes

Diekgerdes mesterien használja a lágy fényeket, amiket remekül kombinál érdekes kültéri és beltéri helyszínekkel. Az általában rejtélyes, meseszerű jelenetek sötét oldalát kutató fotósért rajong Sonia Rykiel, a H&M és az Uniqlo. Eddigi legnépszerűbb editorialjai a Numéronak, az Elle-nek és a Harper's Bazaarnak készültek többek között Georgia May Jagger, vagy Victoria Beckham főszereplésével.

Sebastian Kim

A Brooklynban élő Kim napjaink egyik legkeresettebb divatfotósa, aki a nagyon kemény munkában látja sikerének titkát. A hihetetlenül szexi, de ízléses képeivel befutott fotós lőtt már kampánysorozatot a csúnya ügybe keveredett John Gallianónak, Calvin Kleinnek és Alexander Wangnak, de kapta már lencsevégre Tim Burtont is az Interview Magazinnak.


Victor Demarchelier

A fiatal fotós Terry Richardsonhoz hasonlóan apja nyomdokaiba lépett, mikor úgy döntött, divatfotós lesz. A neves fényképész, Patrick Demarchelier fia hamar kilépett apja árnyékából és gyorsan az egyik legkeresettebb fotóssá nőtte ki magát, aki a legnagyobb magazinok és kampányok anyagain dolgozik. Kedvenc munkánk az ifjú Demarcheliertől Mihalik Enikő temetőben pózolós sorozata, ami a spanyol Vogue-ban látható a modellről.

Alice Hawkins

A Dolly Partonra, hasonlító alig harminc éves Hawkins bevallása szerint szeret gengszterekkel, showgirl-ökkel, topless csajokkal lógni, mivel ez a világ inspirálja leginkább munkája során. A karrierjét iPhone-nal lőtt képekkel kezdő fotóst ma már foglalkoztatja a Vanity Fair, a Vogue és a LOVE magazin is, kampányképeket pedig a világához közel álló márkáknak, a szellemeket idéző Agent Provocateurnak és a Dieselnek készített eddig.

Arnaud Pyvka

Pyvka munkáját a szakmában szeszélyesnek és lágynak definiálják egyszerre. A sekély mélyélességgel hangulatos és kifinomult divatfotókat produkáló Pyvka legemlékezetesebb munkáját egy szingapúri bőrgyárnak készítette, ami annyira provokatívra sikerült, hogy egyből bekerült a divatvilág látószögébe.

Alessandro Dal Buoni

Az olasz fotós összetéveszthetetlen stílusa olyan feltűnő kampányok elkészítéséhez segítette hozzá, mint a Dior Homme vagy Yohji Yamamoto legújabb darabjainak bemutatása. Javarészt fekete-fehér képeiért kapkodnak a kortárs művészetekkel foglalkozó magazinok, például a Dazed & Confused, vagy a japán GQ.

Arnaldo Anaya-Lucca

Az új fotósgeneráció egyik favoritjának tartott puerto rico-i Arnaldo apja biztatására tanulmányaira összpontosított és csak hobbinak tartotta a fotózást. A pénzügyi és közgazdasági diplomát szerző Anaya divatkarrierje 1988-ban kezdődött, amikor belefutott Ralph Lauren ügynökébe egy New York-i áruházban. A főleg férfiakat fotózó fényképész azóta is szoros barátságot ápol a tervezővel, legutóbb ő fotózta Ralph Lauren olimpiai kampányát is.

Georges Antoni

Antoni Ausztrália egyik legsikeresebb és legkeresettebb divatfotósa, aki nemzetközi hírnevet is szerzett magának főleg a Versace-nak, a David Jones-nak és a Hugo Bossnak készített kampányképeivel. A fényképész ízlésesen erotikus, gyakran fekete-fehér és meztelen képeiért olyan divatlapok versengenek, mint a Vogue, az Oyster vagy a Harper's Bazaar. Antoni szakmai hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, hogy nemrég őt választották az ausztrál Top Modell leszek egyik bírájának.

Alex Sainsbury

Szakmájában az egyik legfiatalabb fotósnak számító Sainsbury színes, konfrontatív, elbeszélés szerű munkáival hívta fel magára a figyelmet. Egyszerre komoly és játékos képeit olyan magazinok közlik le, mint a Dazed & Confused, az Arena Homme vagy a POP. Egyszerű és kifinomult stílusa miatt pedig rendelt már  tőle kampánysorozatot JW Anderson is.


Andrew G. Hobbs

Az új-zélandi születésű fotós előszeretettel nyúl az ellentétekhez, így elevenedik meg képein a fekete és a fehér, a kemény és a puha. Hobbs látványos képeit elnézve nem meglepő kapkod utána a Harper's Bazaar, a Vogue, a Nike és a Louis Vuitton.


Alessio Bolzoni

Az avantgárddal és a drámai elemekkel kísérletező Bolzoni gyakran ábrázol tömegbe verődött embereket, hogy formákat és mintákat teremtsem belőlük. Az elképesztő ötletek nagymesterének állt már modellt Hannah Noble és Anna Millonig szupermodell is. Munkái leginkább kortárs magazinokban jelennek meg, mint a Grey, a L'Officiel vagy a L'Ora.

Ben Dunbar-Brunton

A toptervezőkkel és stylistokkal együttműködő fotós munkáját az egyszerűség, az egyensúly és a fiatalság jellemzi. A Stella McCartney-nak, az Adidasnak és a Levi's-nek is kampányt fotózó Brunton képei jelentek már meg az iD-ben,a VMAN-ben és a GQ Style-ban is.

Aline és Jacqueline Tappia

Az új fotósgeneráció egyik legkiválóbb fényképész-párosának tartják Aline és Jacqueline Tappiát. Az egyszerű hátterekkel, látványos világítással, beállítással és stílussal játszó duó munkái bekerültek a GQ Italia, a Fiasco és az Odda magazin válogatásaiba is, sőt nemrég Párizsban lőhettek egy sorozatot Jared Letoval is.

JUCO

A kaliforniai székhelyű profi fotós duó, Julia Galdo és Cody Cloud, azaz művésznevükön JUCO tiszta, egyszerű és színes képeivel robbant be a köztudatba. Hihetetlen helyszíneken, furcsa mintákkal és textúrákkal vegyített humoros képeiken bármelyik híresség szívesen látná magát viszont. Kedvenc anyagunk a párostól az Azelia Bankssal készített fegyveres sorozat volt.

Estevez & Beloso

Az észbontó képekkel előrukkoló páros, Pablo Estévez és Javier Beloso készített már editorialt a Carbon Copy-nak, a Schön Magazinnak, továbbá számos független projectben is részt vettek. Alig várjuk, hogy újabb divatlapban és kampányban lássuk viszont  az egyértelműen tehetséges csapat munkáit.

Driu + Tiago

A lenyügőző modellekkel,vad aktokkal és fekete-fehér fotókkal berobbant páros, Driu Cilly és Tiago Martel 2006 óta vallja hivatásának a divatfotózást. A Brazíliából Európába vándorolt pár dolgozott már együtt a Diorral, a Wonderlanddal és az Amica magazinnal is.


Ben Hassett

Az Angliában képzőművészetet tanult Hassett jelenleg New York-ban él és dolgozik. A filmrendezés felé is kacsintgató fotós merész, egyedi képeivel futott be. Munkáit lehozta már a Vogue és az Elle, továbbá figyelemfelkeltő kampánysorozatot lőtt a Calvin Kleinnek, a Bulgarinak és a Lanvinnak is.

Conan Thai

A brooklyni fényképész Kaliforniában tanulta ki a fotósmesterséget. A 2009-ben végzett fiatal művészt lenyűgözi a bomlás, az identitás, a filmelmélet és a narratív struktúra, amit remekül át tud ültetni a divatanyagok érzékeny és drámai világába. Legújabb kampányanyagát a Chip & Pepper-nek készítette.


Barbara Anastácio

A még csak 25 éves londoni fotós hihetetlen színekkel játszó munkáit lehozta már a Bullett és a Fiasco is, emellett kapott már megbízást a Versace-tól, a Burberry-től és a Pradától. Szakértők szerint ha a művész anyától és közgazdász apától származó Anastácio így folytatja, 30 éves korára legenda válhat belőle.

Thierry Le Gouès

A francia származású fotós 22 évesen kezdte pályafutását a Condé Nast-nál Olaszországban. Le Goués sikerének egyik titka, hogy szakszerűen teszi egyensúlyba a kereskedelmi és képzőművészeti elvárásokat egy divatfotó elkészítésénél. Az ismert fotós készített már editorialt a Marie Claire-nek, az Allure-nek és a Vogue-nak is, de rengeteg reklámot lőtt, többek között a Nike-nak, a Moschinónak és a Lavazzának.

Jan Welters

A megragadó, sötét, rejtélyes képeiről ismert, holland származású Welters 1983 óta foglalkozik divatfotózással, székhelyét 1989-ben New York-ba tette át, jelenleg Párizsban él családjával. Welters lencsevégre kapta már Carla Brunit, Laetitia Castát és Freida Pintót is, az évek során pedig olyan neves magazinokban jelentek meg munkái, mint a Vogue, a Glamour és az Elle.

Emma Summerton

Az eredetileg festőmművész Emma Summerton sikeresen áthidalta a szakadékot a képzőművészet és a divat között. A kamerájával megdöbbentő képeket megjelenítő fotós merész és színes alternatív témáival hívta fel magára a figyelmet. Az Ausztráliából származó, keresett divatfotós modern alkotásai jelentek már meg az olasz, az amerikai, japán és brit Vogue-ban is, továbbá lőtt már kampánysorozatot az Agent Provocateurnak, a Topshopnak és a Miu Miu-nak is.


Mikael Jansson

A klasszikus és kiegyensúlyozott képeiről ismert Jansson kicsit kilóg a sorból a többi új generációs divatfotós közül, többen meg is gyanusították, hogy ilyen képekkel könnyű dolga volt befutni. Szép és szolid anyagaival bekerült a Vogue-ba, illetve fényképezett reklámanyagot a H&M-nek, a hamisításra fittyet hányó Pradának és Christopher Kane-nak is.

Camilla Akrans

A szexi, provokatív és a maga módján kimért képeiről ismert Camilla Akrans képeiben az a jó, hogy többféleképpen is értelmezhetőek.Természetesen mint annyi erotikus fotókat kedvelő kollegája, Akrans is fotózta már Mihalik Enikőt, a német Vogue-ban lehozott képeken a magyar modell egy motoron pózol a tengerparton.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek