Maki Stevenson
Kés van nála, és tudja is használni.
Miután sorozatunk előző részében összeszedtük a konyhai eszközöket, most lássunk hozzá, és töltsük fel a hűtőt, fagyasztót és konyhaszekrényt. A kevés szívás árán kajához jutás titka az, hogy (iszonyú gazdagok vagyunk és mindig jó éttermekben kajálunk) legyen otthon egy alapkészlet, amiből minimális friss hozzávaló beszerzésével (vagy anélkül) csomóféle kaját előállíthatunk.
Egyszerűen hangzik, de kezdőként mégsem triviális nem beleesni a televásárolom-a-hűtőt-aztán-belerohad-az-egész csapdába.
Ezért a készletezésnél támaszkodjunk bátran az élelmiszeripar olyan vívmányaira mint a konzerv és fagyasztott javak, száraz áruk. Ezeket gyakorlatilag korlátlan ideig őrizgethetjük. Ha van egy decens készletünk, már csak a néhány hét alatt romló dolgok beszerzésénél kell önmérsékletet tanúsítani.
Ha valaki csak hetente egyszer főz két emberre, nincs értelme rengeteg cukkinit és padlizsánt és brokkolit és kelkáposztát és gombát és bélszínt és halat vennie, mert két főzés alkalmával ennyit valószínűleg nem fog elhasználni.
Vagy lefagyasztja amit tud, aminek a mélyhűtő kapacitása szab határt, vagy kidobja a felét, általában vastag penészréteggel és/vagy folyósra rohadva. A következő lista természetesen nem úgy értendő, hogy minden egyes elemét tartani kell otthon, egy csomó minden csereszabatos. Mindenki tartsa azokat, amiket jól tud egymással kombinálni.
Hosszan tárolható zöldség-gyümölcs
Az itt felsorolt dolgok többsége legalább két hétig tárolható, ha egész frissből indulunk. A lista eleje (a sütőtökkel bezárólag) még tovább is bírja, a krumplit, hagymát sokan egész télre megveszik előre.
Minél jobban készletezünk, annál inkább oda kell figyelni arra, hogy ne legyenek benne romlásnak indult darabok (igen, időnként meg kell nézni), mert megrohad az egész. A gyümölcsök jóval kevésbé bírják. Ne gondolkodjatok nagy mennyiségekben, fél-egy kiló krumpli, három szem hagyma, egy-két szál répa, egy kis háztartásban ezek a nagyságrendek.
- Hagyma
Fokhagyma
Krumpli
Sárgarépa (én a hűtő aljában tartom)
Fehérrépa (azt is)
Zeller
Cékla
Sütőtök
Alma
Körte
Narancs
Hűtőben legalább két hétig eláll csoport
Ezeknél a dolgoknál már vásárlásnál figyelni kell a lejáratot, és olyat venni, ami elég messze van még. A jó minőségű füstöltáru tiszta hűtőben (vagy jól szellőző kamrában) gyakorlatilag örökké bírja. Figyelem, ha a hűtőd koszos, és penészes dolgok vannak benne, minden más is hamar meg fog penészedni. Időnként egy ecetes hűtőtisztítás csodákat művel.
- Vaj
Tejföl (lejárat után minimum egy hétig még semmi baja)
Joghurt (dettó)
Cukkíni
Padlizsán
Avocado
Gyömbér
Mangó
Citrom
Lime
Csomagolt saláták, bontatlanul a lejáratig
Tojás (ha egész friss, két hétig simán bírja, gyanús esetben vízbe rakós teszt)
Jó féle szalonna
Jó féle kolbász
Jó minőségű sajtok (egy darab jó parmezán hónapokig simán bírja)
Konzervek
Szeretem a konzerveket, kényelmes őket használni, de mindig nézzétek meg, hogy ne valami tartósítószerrel telenyomott borzalmat vegyetek. Jobb híján idetettem a tejet, tejszínt is, a tetrapackos hónapokig bírja.
- Hámozott paradicsom
Szeletelt gomba
Kukorica
Kókusztej
Csicseriborsó
Babkonzerv (fehérbab, vörösbab)
Szardellafilé ízesítéshez és egyéb halak enni
Hab és főzőtejszín, tej, tetrapackban
Mirelitek (hat hónapig áll el)
Nagyobb bevásárlásnál érdemes rárepülni a mélyhűtőpultra is. Néhány adag főzeléknek való, nagyobb adag, fél kilós csomagokban lefagyasztott darált hús, csirkecombok, halak adagokban jó szolgálatot tesznek.
Hülyeségnek hangzik, de tényleg érdemes mindenre ráírni, hogy mi az, lefagyasztva ez gyakran nem olyan egyszerű. Főztem már így spenót helyett sóskát, csirke helyett disznót. Szóval, (köszönöm neked fogyasztói társadalom ezt a vívmányt) a mélyhűtős zacsin az erre szolgáló részen alkoholos filccel ráírom, hogy cs.comb filé, 5 db.
És az alaplé kérdés: bár a profik mindenhez alaplevet használnak, nekem nincs annyi mélyhűtőm, hogy literszámra tároljak ilyesmit. A kérdést – nem teljesen ortodox módon – úgy oldom meg, hogy a maradék húslevest/alaplevet annyira besűrítem, hogy bele tudjam tölteni egy jégkockás zacskóba. Abban lefagyasztom, és így használom fel. Kis helyen elfér, és hozza az alaplé ízt. (értelemszerűen, felhasználásnál vízzel kell higítani) Komoly szakácsnak ne mondjátok meg, mert szívrohamot kaphat az alaplé forralásának még a gondolatára is.
- Főzelékfélék (tök, zöldbab, borsó, spenót, sóska)
Darált hús
Hús és halfélék adagokban
Alaplé egész töményre befőzve és jégkockatartóban lefagyasztva
Leveles tészta
Szárazáru (nagyon nagyon sokáig eláll)
Ezek felhalmozásának csak a rendelkezésre álló hely szab határt. Azért arra figyeljünk, hogy a nagyon sokáig nem ugyanaz, mint az örökké. Idővel a lisztbe belemehet a moly, a dió, a mák, az olaj megavasodik, a csoki megszürkül, a rum elpárolog. Univerzális megoldás, ha megpróbálunk egyszerre minél kevesebb bontott zacskóval manőverezni. Diót, mákot lehet fagyasztani is, úgy nem megy tönkre. Vagy zacskósat venni a boltban, az bontás előtt nem szokott megromlani.
- Cukor, só, lisztek (sima, rétes, kenyér, egyéb cifraságok igény szerint)
Tésztafélék, tojásos és durum
Rizsfélék, kuszkusz
Gabonák (bulgur, quinoa, köles, zabpehely, stb)
Hüvelyesek (szárazbab, lencse, vöröslencse, stb)
Fűszerek (erről majd írunk külön)
Olaj (napraforgó, oliva, mogyoró, stb)
Ecet (sima ecet, balzsamecet, borecet, almaecet, stb)
Mustárok (bontás után hűtő)
Paradicsompüré
Olivabogyó (bontás után hűtő)
Kapribogyó (bontás után hűtő)
Szószok (szójaszósz, halszósz, worcestershire szósz, stb)
Szárított élesztő, sütőpor, szódabikarbóna
Méz, lekvárok (utóbbi bontás után hűtő)
Sötét kakaópor
Aszalt gyümölcsök (szilva, barack, áfonya, meggy, stb)
Mák, csonthéjasok (dió, mandula, fenyőmag, stb)
Étcsokoládé
Rum - UPDATE:
- Kimaradt a zsemlemorzsa és a búzadara.
Kommentelőink kívánságára pedig legyen itt a ZSíR is.
És a kasszánál
Mennyibe kerül mindezt megvenni? Gyors és bizonyára pontatlan fejszámolásom alapján ez a spájzkészlet kábé 50 ezer forintból jönne ki, és akkor nem eresztettem neki a lovakat, a dupláját is simán el tudnám tapsolni ugyanerre a listára.
Meglepő módon ez a szám kicsapta a biztosítékot a csapatban. Felmerült, hogy nem kéne ezzel sokkolni a olvasókat. De akkor mit csináljunk? Szerintem azzal minden rendszeresen főző egyetért, hogy a fenti lista nem teljesen elszállt. Nyilván a hangsúlyok háztartásonként változnak. Nálam sincs soha egyszerre minden, ami a listán szerepel, ráadásul a lista számos eleme egymással behelyettesíthető.
Senkit nem kérünk, hogy ezt egyben vegye meg, ugyanúgy, ahogy az eszközök lista volt, ez is csak egy sorvezető. Jó hír még, hogy rengeteg olyan dolog van benne, ami nagyon sokáig kitart.
És egy érzékeny téma, ami biztos felmerül a kommentekben: kockák, porok, ízesítők. Ezekre később egy saját cikkben térünk ki, mert érdekes a téma. Addig is annyit, hogy amikor ilyesmit vesztek, olvassátok el, mi van benne. Leveskockából is van nagyon gáz meg krízishelyzetben vállalható, és a második nem drágább érdemben az elsőnél. Az Alapkonyhás csapatot megszondázva azt mondhatom, hogy a nátrium glutamátos (ízfokozó, az az íz, ami közös minden olcsó kínai kajában), agyonsózott, tartósítószeres cuccok szerintünk kerülendők.
Az alapvető készletek felhalmozása után a következő részben olyan recepteket hozunk, amelyek a fentiekből megfőzhetőek, és nem kell hozzájuk agysebésznek lenni.
Kommentben jöhet minden, ami kimaradt