Lacoste-ban nyomul a norvég mészáros

Anders Behring Breivik, a július 22-i norvégiai kettős merénylet elkövetője kizárólag piros Lacoste pulóverében hajlandó a nyilvánosság elé állni - írja a brit Telegraph. A férfi korábban azt szerette volna, ha gyakorlóruhában (katonai bevetési öltözetben) mutatkozhat, ám kérését elutasították.

Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról
Anders Behring Breivik rendőrautóban ülve távozik egy oslói bíróságról

Breivik más szempontból is fontosnak tartja, vagy legalábbis tartotta megjelenését. A  tömeggyilkos egyik, a Telegraphnak nyilatkozó korábbi ismerőse elmondta, a férfi feltűnési vágya régebben is nyilvánvaló volt. Egy bulin például plasztikai beavatkozásáról mesélt.

"Elmondta, hogy egy amerikai sebésszel megműttette az orrát és az állát is. Elég fura volt, de annak idején folyamatosan olyan emberekkel lógott, akik saját testük megszállottjai voltak.”

Kaczynski szürke pulóvere

Eddig egyetlen ruhadarab lett legendás a bomlott elméjű terroristák elleni eljárások során: Ted Kaczynski, az Unabomber névre keresztelt levélbombákat küldözgető férfi szürke pulóvere. Kaczynski húsz éven keresztül egyetemekre és légitársaságoknak küldözgette bombáit, húsz év alatt három embert ölt, huszonhármat megsebesített.

ted

Kaczynskit a kérdéses pulóverben ábrázolták az első komolyan vehető fantomképen. A ruhadarabot a közelmúltban árverésre bocsátották, körülbelül húszezer dollárért kelt el.

Radikalizmus és divat

Nem túl gyakori, hogy egy divatház vagy márka a szélsőségesek kedvencévé váljon, de akad példa erre is. A legismertebb a Lonsdale, amelyet a 2006-os őszi zavargások alatt is sokszor lehetett látni Budapest utcáin. Ez például úgy válhatott a honi radikálisok kedvencévé, hogy ha a Lonsdale pulóverre valaki rávesz egy kabátot vagy mellényt, akkor csak az NSDA-betűcsoport látszik, ami rokonítható Hitler nemzetiszolcialista pártja nevének a rövidítésével (NSDAP, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, a P nélkül, amely a Partei [párt] lenne, nemzetiszocialista német munkást jelent).

Azóta más termékek forgalmazói is ráálltak a magyar szélsőségesek felruházására - először a Warrior, majd a Harcos márkát hordhatták az ez iránt fogékonyak, de egy ideje a külföldi szélsőjobb által kultivált brandek (Consdaple, Thor Steinar) is kaphatók itthon, sőt, egy online boltban még "behajtani tilos - kivéve magyaroknak" feliratú bugyi is kapható. Olyan márkák természetesen nincsenek, amelyek kifejezetten magányos elmebeteg tömeggyilkosoknak forgalmaznának ruhákat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra