Az olasz vásárlók visszasírják a nejlonzacskókat

Olaszország néhány szempontból megdöbbentően elmaradott. Például a válás jogi szabályozásában olyan rendelkezések vannak, amiket Európa országainak zömében évtizedek óta elfelejtettek (pl. a bíróság csak akkor választhat szét egy pár, ha a felek már legalább három éve külön élnek).

Más tekintetben viszont Olaszország igencsak elöl jár az EU többi részéhez képest. A dohányzást például az elsők között, már 2005. januárjában betiltották, idén január elsejétől pedig a nejlonzacskóknak mondtak kénytelen-kelletlen búcsút az olasz polgárok (már legalábbis azok, akiknél működik a szemételszállítás) az országra gyakran jellemző káosz közepette.

A nápolyi helyzet is rávilágított az olasz szemétügyre
A nápolyi helyzet is rávilágított az olasz szemétügyre

Hat év telt el a cigitilalom bevezetése óta, de ha kint járok, még a mai napig látom olasz szórakozóhelyeken, hogy “titokban” rágyújt valaki a tömeg közepén, és csak nagy ritkán szólnak rá a kihágókra, aki ilyenkor még azért elszívja, és egyébként nem történik semmi. Úgy tűnik, azonban a dohányzás betiltásánál is nagyobb felháborodást váltott ki most a zacskók száműzése a boltokból.

Most, hogy pár hétre megint visszatértem Olaszországba, az első közértes élményem az volt, hogy abban a szupermarketben, amelyikbe éppen betévedtem, január közepére még megmaradt pár darab régi nejlonzacskó tavalyról. Az egyik vevő addig balhézott a pénztárosnővel, amíg az ki nem szállt a kassza mögül és elő nem túrt egyet. Az illető vevő szerint ugyanis az új, lebomló anyagból készült szatyor túl vékony, és akármit tesz bele, kiszakad.

Pár napra rá ugyanebben a közértben egy kisfiával bevásárló hölgy állt előttem a sorban. Ő már hiába balhézott volna nejlonzacskóért, a régiek már elfogytak, ezért kénytelen volt beérni az új, vékonyabb szatyrokkal. De a hölgy pakolás közben egész a fizetésig arról beszélgetett a pénztárossal, hogy micsoda tragédia, hogy betiltották a régi zacskókat, és milyen használhatatlan vackok ezek a lebomblók. A pénztáros mélyen helyeselt, és hozzátette, hogy bizony, rengeteg vásárló panaszkodik miattuk, dehát sajnos nem lehet mit csinálni.

000 Par3686185

Nem szokásom mások beszélgetéseibe bekapcsolódni ilyen helyzetben, pláne nem tenném ezt soha külföldön, főleg nem abból a célból, hogy egyet nem értésemet fejezzem ki. Én mindenesetre nemcsak otthon járok textilszatyorral (nem Szíj Melinda-szatyorral, de majdnem) a közértbe, hanem Olaszországban is vettem a fáradtságot és vittem magammal zacskót a bevásárláshoz.

Ami pedig külön meglepett az egész szituációban, az az, hogy a hölgy saját 6-8 éves kisfia jelenlétében panaszkodott arra, hogy a lebomló zacskót kell használnia, és nem engedik, hogy hozzájáruljon a soha el nem tűnő szeméthegy gyarapításához. Vajon a hölgy nem gondol bele, hogy bár az ő életében még talán nem lesznek gyökeres változások a műanyag által okozott problémák miatt, a nejlonzacskókkal azt a világot mindenképpen szennyezi és teszi élhetetlenebbé, amibe kisfia és annak unokái remélhetőleg bele fognak öregedni? Mi a fontosabb, az, hogy ő most elnyűhetetlenebb szatyorral vásárolhasson, vagy az, hogy itt legyen még a természetből valami, amire a fia megöregszik? Vajon miért nem gondolják ezt végig a közértben az olasz vásárlók (akik helyett kormányuk azért szerencsére végiggondolta a helyzetet)?

A lebomló zacskók kötelezővé tételével kapcsolatban további zavart okoz, hogy sehonnan nem derül ki, hogy ezeket a szatyrokat is a műanyagszemétbe kell-e dobni, vagy ezek mehetnek a sima (“organikus”) hulladékot tartalmazó kukába. 5 db, nem reprezentatív olasz állampolgár megkérdezésével végrehajtott miniközvélemény-kutatásom eredménye szerint senki nem biztos benne, de hárman a műanyagba dobnák, ketten a sima szemét közé. Egy biztos: magukra a szatyrokra nincs ráírva, hogy mit kell velük kezdeni.

Totális tilalom egyelőre csak Olaszországban van az EU-n belül, de különböző egyéb szabályokkal pl. Belgiumban, Írországban és Nagy-Britanniában már így is nagymértékben visszaszorították a nejlonzacskó-használatot. Afrika több országában, az USA egyes államaiban és Ausztrália bizonyos területein is tilos ilyen bevásárlószatyrokat adni a boltokban. Idő kérdése, de a dohányzástilalom együtt a nejlonzacskó-mentesség is egyszer el fog jutni Magyarországra. Ön támogatná, támogatja bármelyik kezdeményezést?

Oszd meg másokkal is!
Mustra