Vannak népek, akik még a magyaroknál is kövérebbek

mexican-joe-front

Szeptember 23-án jelent meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatásának eredménye, amely szerint 1980 óta bizonyos országokban megduplázódott, sőt, megháromszorozódott a túlsúlyos emberek száma - adta hírül a Huffington Post. A felmérés szerint az OECD - amelynek 1996 óta Magyarország is tagja - országai közül Mexikóban (69,5%) és az Egyesült Államokban él a legtöbb túlsúlyos ember (68%), mint kiderült, minden második-harmadik amerikai polgár súlyproblémákkal küzd.

A harmadik helyen Új-Zéland áll 62%-kal, míg Ausztráliában és az Egyesült Királyságban a lakosok 61,4%-ának van gondja a súlyával. A legveszélyeztetettebb országok 13-mas listájában szerepel még Írország (61%), Izland (60,2%), Kanada (60%), Chile (59,7%), Görögország (58,9%), Szlovénia (55,1%), Luxemburg (54,8), valamint Spanyolország, amely 54,8%-os mutatóval került a sor végére. Az utolsó helyeket Japán és Korea szerezte meg.

A korábbi és a friss kutatási eredményeket összevetve az OECD munkatársai arra jutottak, hogy míg 1980 előtt a nemzetek nagy részénél még csak a 10%-ot sem érte el a túlsúllyal küzdők száma, addig mostanra az OECD tagországainak felében meghaladja az 50%-ot. Ez Magyarországra is igaz: hazánkban utoljára 2003-ban végeztek vizsgálatot, amely szerint a lakosok 52,8%-a túlsúlyos.

fat

Az OECD egyébként egy komplett stratégiát dolgozott ki a rohamosan terjedő hízásjárvány ellen, amely miatt a lakosok a dohányosokhoz hasonlóan 8-10 évvel hamarabb halnak meg, mint egészséges társaik, és gyakrabban kell megküzdeniük olyan betegségekkel, mint a cukor - és kardiovaszkuláris betegség vagy a rák.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek