A magyar származású divatfotós meghódította New Yorkot

Andreas Laszlo Konrath Angliában született, jelenleg Brooklynban él: nevét építészmérnök apjának köszönheti, aki Magyarországon született, de angol balett-táncosnőt vett feleségül. Konrath 11 évesen metál bandát alapított, 14 évesen már saját punk zenekarával járta az Egyesült Királyságot, 20 éves koráig kitartóan gördeszkázott. A most 28 éves fotós 10 éve kezdett komolyan foglalkozni a fényképezéssel, 2003-ban diplomázott a londoni Szépművészeti Egyetemen.

Évek óta főként a zenének és divatnak élő fiatalokat, agyontetovált punkokat, skinheadeket fotóz, portréin ismerősnek, sérülékenynek tűnnek az emberek. Képeit számtalanszor kiállították (idén tavasszal például saját kiállítása volt a Londoni Exit galériában), dolgozott az Interview magazinnak, a Nylonnak, a Dossier-nak, a Wirednak.

Konrath egyik kedvenc képe: Catherine McNeil modell a Prada bemutatón (bal oldalon. jobbra Anne Piaggi, újságíró). Kattintson a többiekért!
Konrath egyik kedvenc képe: Catherine McNeil modell a Prada bemutatón (bal oldalon. jobbra Anne Piaggi, újságíró). Kattintson a többiekért!

Legújabb munkája a New York magazin Fall Fashion című kiadásában látható: a lap hagyományosan minden divathétre kiküld egy elismert, tehetséges fotóst, idén a magyar származású Konrath-ra esett a választásuk. A fiú az őszi milánói, párizsi és New York-i divatbemutatókon fotózott: 4x5-ös, 6x7-es és 35 mm-es kamerájával a divatipar meghatározó alakjait kapta lencsevégre, John Galliano-t, Diane Von Furstenberget, Agyness Deynt, Tavi Gevinsont, Karl Lagerfeldet, és még sok más divattervezőt és fashionistát – a képeket itt lehet megtekinteni.

Konrath nem divatfotós, portrékészítési technikája – a 4x5-ös, háromlábúra helyezett fényképezőgéppel – pedig kevéssé felel meg a divathetek felgyorsult világának. „Be kell vallanom, hogy a fotózási stílusom nem a legpraktikusabb az ezerrel pörgő divathéten, de pont ez a módszer tette lehetővé számomra, hogy egy lépéssel hátrébb álljak, és az egész eseményt kívülről figyelhessem, anélkül, hogy magával ragadott volna a forgatag” – mondta a New York magazinnak Laszlo Konrath, akit meglepett, hogy ő és asszisztense be tudott illeszkedni a kifutók világába. „Megpróbáltam kitanulni a bemutatók ritmusát és természetét, de minden egyes show, tervező és divatház teljesen más” – mondta. „A legjobban az lepett meg, hogy sikerült beilleszkednünk még úgy is, hogy teljesen outsiderek voltunk” – tette hozzá.

Kedvenc percei azok voltak, amikor éppen fényképezhetett valakit a szűk backstage-ben, a divatheteken szerzett legrosszabb emlékei pedig a szigorú szabályoknak köszönhetők: „Kiborított a végtelen várakozás, hogy bejussunk egy-egy show-ra. A nevemet nagyon sokszor rosszul írták fel a listákra, és vitatkoznunk kellett a pr-osokkal és biztonságiakkal, hogy meggyőzzük őket, tényleg be kell jutnunk a bemutatóra” – mesélte Konrath a lapnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek