A párizsi divathét témája a nőies férfiasság volt

Férfidivat 2009 tavasz/nyár Párizs
 

A milánói neccek és romantikus, feminin színek után Párizsban is benőiesedett a férfidivat. Yves Saint-Laurent-tól Louis Vuittonig a legtöbb divatház rózsaszínben, zsabósban és tüllösben képzeli el 2009 nyarának férfidivatját. Az YSL tervezője, Stefano Pilati az AFP beszámolója szerint odáig merészkedett, hogy mélyfilozófiai érvekkel támasztotta alá nőies kollekcióját. „Az ember természete hajdanán nem olyan volt, mint a jelenben. Nem létezett két külön nem, mint most”. Ennek megfelelően olyan anyagokat alkalmazott, amelyeket hagyományosan inkább a nők viselnek: krepp, organza, selyem és mindenféle más libbenő anyag felbukkant a kollekciójában.

A lágy anyagok és a figyelemfelkeltő színek nemcsak az YSL-t jellemezték, hanem például a Vuitton-ház kollekcióját is, amely rózsaszínben kivitelezte a rövidnadrágokat, felöltőket és még a cipőket is. A Givenchy-nak első férfikollekcióját elkészítő - amúgy női ruhák megálmodásában nyomuló - Ricardo Tisci szintén nem riadt vissza a rikítópinktől, és a férfias jelleget (tetovált férfibőr) vegyítette az abszurddal (bőr short) és a nőiessel (necc trikó és leggings).

A Lanvinnek tervező Lucas Ossendrijver munkáit állítólag vastaps fogadta, ami kis képzelőerővel akár betudható a világot uraló pusztító hőségnek. Kollekcióját ugyanis a légies hatású, szinte tapinthatatlan érzetű öltönyök alkották, melyeket hanyagul, szinte tré módon viseltek a modellek. A Dior tervezője, a belga Kris Van Asche szintén kisebb meglepetést keltett azzal, hogy szakított a ház tradicionális színével, a feketével. Egy balatoni diszkóba is illő, fülledt nyári színpalettát dolgozott ki a mélyarany, a kobaltkék, a fukszia és a rikító narancs színek vegyítésével. Galliano szintén a retina ingerlésére játszott rá a skótszoknya alkalmazásával, amit élénk színű legging fölé vetetett fel a férfimodellekkel. Ez viszont még mind semmi Bernhard Willhelm elképzeléséhez képest, aki felteszem, hogy a móka kedvéért középkori kollekcióval lepte meg a nézőket. Hosszúhajú lovagnak öltöztetett modelljei diadémot viseltek és fodros apródnadrágban parádéztak fel s alá. Mit gondol, kellemes ötlet a feminint a maszkulinnal és a maszkulint a femininnel keverni a divatban?

Oszd meg másokkal is!
Mustra