Androidos telefonokat támad a zsarolóvírus: lezárja a mobilt, váltságdíjat követel

zsarolo-virus-1269232868
Olvasási idő kb. 3 perc

Az utóbbi időben új kártevőt kezdtek el használni egyes kiberbűnözők. A Rafel RAT névre hallgató zsarolóvírussal leggyakrabban 11-es vagy régebbi Androidot futtató okoseszközöket fertőztek meg.

A kártevő nem tréfadolog: amennyiben bejut a készülékre, rengetegféleképpen használhatják a bűnözők. A többi között módot ad arra, hogy töröljenek minden fájlt a készülékről, vagy továbbítsanak fájlokat, üzeneteket vagy akár a helyadatokat a támadóknak – adta hírül a HVG. Leggyakrabban azonban arra használják, hogy segítségével minden fájlt titkosítsanak a készüléken, és egy üzenetet helyezzenek el a kezdőképernyőn – ezen szerepelnek a követelések. 

Általában pénzt kérnek a bűnözők, ám arra nincs semmilyen garancia, hogy a kért összeg megfizetése után valóban visszaadják az irányítást a megfertőzött készülék fölött.

A Rafel RAT segítségével az esetek nagy részében régebbi, már nem támogatott Android operációs rendszert futtató eszközöket próbálnak megfertőzni a csalók. Az ezt a kártevőt használó támadások gyakoriságának növekedésére felfigyelő kutatók, a Check Point kiberbiztonsági cég két szakembere, Antonis Terefos és Bohdan Melnykov úgy tapasztalták, hogy a támadók az esetek 87,5 százalékában ilyen okoseszközökre lesnek. Noha a Google idén február 5-én beszüntette az operációs rendszer támogatását, és már nem érkeznek erre a verzióra biztonsági frissítések, a többi között egyes Samsung, Xiaomi, Motorola, OnePlus és Huawei készülékek is ilyet futtatnak.

Használhatatlanná teheti a mobilod az új zsarolóvírus
Használhatatlanná teheti a mobilod az új zsarolóvírusfiladendron / Getty Images Hungary

Így kerülheted el a zsarolóvírust

A kártevő szerencsére nem kerül fel a mobil tulajdonosának közreműködése nélkül: valamilyen fertőzött applikáció telepítése szükséges hozzá. A bűnözők leggyakrabban Instagram, WhatsApp vagy valamilyen vírusirtó ígéretével veszik rá a felhasználókat a telepítésre. Ez azt is jelenti, hogy az esetek nagy részében el lehet kerülni zsarolóvírust, amennyiben csak ellenőrzött forrásból telepítünk programokat. Persze azért ilyenkor sem árt résen lenni, hiszen olykor-olykor a Play Áruház biztonsági ellenőrzését is ki tudják kerülni egyes rosszindulatú applikációk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek