Ha bezárnak karácsonykor, büntetés vár ezekre az üzletekre: megkötötték a kezüket

GettyImages-97612903

A december 24-i zárvatartási hullám, úgy tűnik, nehezen áll meg: legutóbb tegnap jelentette be a SPAR, hogy legtöbb üzletébe hiába indulnak a vásárlók ezen a napon. Beszédes ugyanakkor, hogy melyik boltjait tartja nyitva: bizonyos értelemben véve ezeket bezárni tilos.

Több cikkben is foglalkoztunk már azzal, hogy az idei december 24. a kiskereskedelemben kicsit más lesz, mint a korábbiak. Megszokhattuk, hogy ezen a napon rövidített nyitvatartással várnak minket a boltok, melyekben ajándékot vagy épp az ünnepi menühöz való élelmiszereket is beszerezhetünk. Idén viszont pórul járhat az, aki megszokásból indul boltba. 

Az elmúlt hetekben egymás után jöttek a hírek arról, hogy drogériák, barkácsüzletek és élelmiszerboltok is bezárnak az ünnepekre, utoljára a SPAR tett bejelentést, hozzátéve, hogy „az INTERSPAR hipermarketek, valamint egyes bevásárlóközpontokban lévő SPAR és City SPAR szupermarketek nyitva lesznek december 24-én 12 óráig.”

A plázákban a zárvatartás tilos, vagy sokba kerül
A plázákban a zárvatartás tilos, vagy sokba kerülVostok / Getty Images Hungary

A bevásárlóközpontok esete az, ami meglehetősen speciális, amint erre egy iparági szereplő a Dívány figyelmét is felhívta. Mint rávilágítottak,

ahhoz, hogy egy plázában található üzlet zárva tarthasson december 24-én, a bérbeadótól, azaz az üzletközponttól kell engedélyt kérni.

„A plázák szabályozása kötelezővé teszi a bérlőknek, hogy kinyissanak tízkor, és legalább délig nyitva legyenek” – tudtuk meg.

Ennek értelmében minden hasonló kezdeményezésnél meg kell keresni a plázákat az ötlettel, az üzletközpontok pedig sorozatosan utasítanak vissza ilyen engedélyeket. Egyszerűn fogalmazhatunk úgy is, hogy ezt követően az üzletek büntetés terhe mellett vállalhatják csak azt, hogy nem nyitnak ki erre a két órára sem december 24-én. Ez nem igaz minden plázára: van, ahol azért hajlanak az engedély megadására.

Szerettünk volna az ügyben tisztán látni, ezért több üzletközpontot is megkerestünk azzal kapcsolatosan, hogy érkeztek-e hozzájuk ilyen kérések, ezekre milyen választ adtak, és milyen feltételek mellett valósulhat meg az esetleges kiterjesztett karácsonyi zárvatartás. Választ ugyanakkor kérdéseinkre egyetlen plázától sem kaptunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra