Nehéz helyzetbe kerül, aki ilyen helyen lakik: háromszoros adót kell fizetni

GettyImages-1185898754

Ahhoz, hogy valaki rendezze zártkertjének jogi státuszát, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel januártól háromszorosára emelték a földvédelmi járulékot.

A zártkert mint fogalom mára már csak a köznyelvben és néhány tulajdoni lapon maradt fenn. Pedig jelenleg is mintegy százötvenezren élnek ilyen, meglehetősen bizonytalan jogi státuszú ingatlanbanemlékeztet az Index. Nekik egy jogszabályi változás miatt lett nehezebb a helyzetük:

egy átlagos méretű és adottságú föld átminősítéséért több százezer forintot fizethetnek.

A zártkert fogalmát a földtulajdon és a földhasználat továbbfejlesztéséről szóló 1967. évi IV. törvény határozta meg, miszerint

zártkert a község (város) külterületének nagyüzemileg nem művelhető, elkülönített része. A zártkertnek az a rendeltetése, hogy az állampolgárok személyi földtulajdona és földhasználata – a belterületen kívül – ott állandósuljon.

A törvényt azonban 1987-ben hatályon kívül helyezték, majd 1994-ben a telekkönyvi besorolások is megváltoztak. A korábbi zártkertek így a külterületi földek közé kerültek. Ugyanakkor ma is akad tulajdoni lap, amin az adott ingatlan zártkertként van feltüntetve.

A zártkerti ingatlanok átminősítése jóval több kerül
A zártkerti ingatlanok átminősítése jóval több kerülAtlantide Phototravel / Getty Images Hungary

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 2015 közepétől egészen 2017 végéig ingyenesen lehetőséget adott a zártkerti ingatlanok tulajdonosainak, hogy egyszerűsített eljárás keretében kivonják földjüket a művelés alól. Erre ma is megvan a lehetőség, de csak abban az esetben, ha az átlagosnál rosszabb minőségű a termőföld, és a tulajdonos megfizeti a földvédelmi járulékot.

Az átminősítés idén január 21-étől drágult meg. Tavaly decemberben ugyanis az Országgyűlés módosította földtörvényt, amely – egyéb intézkedések mellett – háromszorosára emelte a földvédelmi járulék összegét, ami komoly terhet jelenthet az érintettek számára.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek