Ezek a legveszélyesebb appok: pillanatokon belül feltörhetik őket

GettyImages-1385188194
Olvasási idő kb. 2 perc

Az ingyenes VPN-ek 88 százaléka adatokat szivárogtat, tizedük szinte azonnal feltörhető.

Adatszivárgást kockáztat, aki az ingyenes változatokat használja. 

Egyre többen döntenek úgy, hogy virtuális magánhálózatokon (VPN) keresztül használják a világhálót. A VPN-ek lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy megosztott, vagy nyilvános hálózaton keresztül küldjenek és fogadjanak adatokat, olyan módon, mintha számítógépeik közvetlenül kapcsolódnának a helyi hálózathoz. 

Száz appot vizsgáltak: minden tizedik veszélyes
Száz appot vizsgáltak: minden tizedik veszélyesChesnot / Getty Images Hungary

A VPN appok veszélyesek is lehetnek

A VPN használata iránt érdeklődők java része először az ingyenes applikációkra és szolgáltatásokra keres rá, ugyanis sok elérhető funkcióért látszólag nem kell fizetni. A VPN-ek működését műszaki szempontból elemző TOP10VPN eredményeit a BetaNews összegezte. Kiderült hogy nem is olyan könnyű ingyen megúszni a virtuális hálózatok használatát, adatainkkal fizethetünk meg értük.

A TOP10VPN szakemberei száz, ingyenes applikációt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire biztonságosak. 

Lesújtó eredmények születtek, az ingyenes appok nagy része veszélyes. A vizsgált VPN-ek 88 százaléka műszaki információkat, az IP-címet, DNS-t, vagy a WebRTC adatokat szivárogtatja ki, 17 százalékukból pedig egyszerre többféle típusú adatot is kinyerhetnek a hackerek.

Az appok 71 százalékáról kiderült, hogy  olyan cégekkel osztanak meg felhasználói adatokat, mint például a Facebook, 15 százalékuk pedig a TikTokot is üzemeltető Bytedance követőkódját is tartalmazza.

Minden tizedik app feltörhető

Az ingyenes VPN szolgáltatások igencsak veszélyesek, 50 százalékában instabilnak bizonyult a titkosított adatkommunikációs csatorna, és mindössze ötödük használta a legerősebb titkosítási eljárásokat. 

A kutatást vezető Simon Migliano szerint első, 2018-ban végzett kutatásuk óta minimum megtízszereződött az ingyenes VPN-t valamilyen rendszerességgel használó emberek száma. Akkoriban a TOP100 androidos appot összesen 260 millióan töltötték le, ma ez a szám 2,5 milliárd letöltés felett jár.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek