Veszélyt rejtenek ezek a hazánkba érkező konténerek: óriási károkat okozhatnak

Lontai Ildikó
GettyImages-956262210
Olvasási idő kb. 3 perc

Figyelmeztetést adott ki a Nébih: veszélyesek és óriási károkat okozhatnak ezek a konténerek, így fokozott ellenőrzésekre kell számítani.

A felgyorsult ütemű nemzetközi kereskedelem következtében az Európai Unió területére, így hazánkba is számottevő invazív faj érkezhet a távoli kontinensekről. A nyersfából készült konténerek azért is veszélyesek, mert a bennük megbújó kártevők komoly károkat okozhatnak a helyi növény- és állatvilágban – adta hírül a Nébih.

Fokozott elővigyázatosság és ellenőrzés indokolt a távoli kontinensekről, országokból (pl. Kína) érkező tengeri konténerek esetében. Ezen szállítmányok csomagolóanyagai ugyanis komoly ‒ főként növényegészségügyi ‒ veszélyt jelenthetnek a környezetünk egészségére.

Veszélyt rejtenek a fa konténerek, ezért kiemelten ellenőrzik őket
Veszélyt rejtenek a fa konténerek, ezért kiemelten ellenőrzik őketdikostudio / Getty Images Hungary

A harmadik országokat érintő kereskedelemben, a különböző áruk szállítása során alkalmazandó nyersfából készült fa csomagolóanyagok (pl. raklap, stafnifa, faékek és egyéb stabilizáló fadarabok, alátétfa, gerenda, csomagoló ládák, stb.) kizárólag a fakéreg eltávolítása után, valamint a megfelelő kezelést követően hozhatóak be Magyarországra és az EU többi tagállamába.

Veszélyt rejtő konténerek: fonálféreg és csillagoscincér is rejtőzködhet bennük

A Nébih felhívja az Európai Unión kívüli nemzetközi kereskedelemben érintettek figyelmét, hogy a növényegészségügyi kockázat csökkentése miatt a tengeri konténereket fokozottan ellenőrzik, különös tekintettel a fa csomagolóanyagokra, az azokkal terjedő kártevőkre és egyéb invazív szervezetekre.

A hőkezelésen át nem esett, jelöletlen fa csomagolóanyagokban ugyanis olyan kártevők lehetnek jelen, amelyek az erdőket vagy a hazai utcaképet alkotó fák akár 50%-át is tönkretehetik.

Ellenőrzés nélkül ezek észrevétlenül bekerülhetnek hazánkba, elpusztítva a jelenleg lombos fáinkat. Ilyen behurcolt károsító többek között a kívülről szinte észrevehetetlen fenyőrontó fonálféreg (Bursaphelenchus xylophilus), a faanyagban rejtőzködő simahátú csillagoscincér (Anoplophora glapripennis), vagy a szemcséshátú csillagoscincér (Anoplophora chinensis) lárvája vagy imágója. Ezek a fajok jelentős környezeti és gazdasági károkat képesek okozni, ezért jelenlétük esetén zárlati intézkedések megtételére kerül sor. A kezeletlen és jelöletlen fa csomagolóanyagok észlelése esetén a hatóság megtagadhatja a szállítmányok beléptetését, továbbá meg is semmisítheti a kockázatos fa csomagolóanyagot.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek