Az úgynevezett Farm to Fork stratégia igazságossá, egészségessé és környezetbaráttá tenné az élelmiszerrendszereket a megújuló címkézéssel – írja a Világgazdaság.
Jelölnék a termékek tápértékét
A jelenlegi EU-s szabályok szerint az egyes tagországokban nem kell kötelezően a bolti termékek csomagolásán feltüntetni a tápértékről szóló információkat. A Farm to Fork dokumentum azonban egy kötelező uniós szintű tápértékjelölésre vonatkozó javaslatot tartalmaz annak érdekében, hogy egyértelműen meg lehessen határozni az élelmiszerek tápértékét. A javaslattevők bíznak abban, hogy a módosítást követően a fogyasztók tájékozottabbak lesznek és egészségtudatosabb döntéseket hozhassanak vásárláskor.

Annak ellenére, hogy növényi alapúak, ezek az ételek megnövelhetik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét.
Tovább olvasom
Színekkel és betűkkel segítik a vásárlók döntését
Az új jelölési forma végleges kivitelezése még nem dőlt el, az elképzelések szerint hasonlíthatna az öt színkóddal ellátott Nutri-Score-hoz, melyet bevezetett már Franciaország, Belgium, Németország, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svájc és Portugália is.

A Nutri-Score könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmáta csomagoláson, öt betű, A-tól E-ig és az ezekhez tartozó színek – a sötétzöldtől a pirosig - segítségével.
A zöld színnel, valamint A és B betűkkel jelölt termékek magas tápértékű termékek, amelyeket érdemes gyakrabban vagy a legnagyobb mennyiségben fogyasztani.
A narancssárga, a vörös és a D, E jelöléssel ellátott termékeket ritkábban vagy kisebb mennyiségben fogyasztandók, mivel ezek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, például telített zsírokat, cukrot és sót, melyeket a napi étrendben célszerű korlátozni.

Az élelmiszerekben lévő adalékanyagok közül van egy, amely különösen veszélyes: akár bélrákot is okozhat.
Tovább olvasomA szakemberek egyet értenek abban, hogy a kötelező élelmiszercímkesegíthet a fogyasztóknak abban, hogy egészségesebb fogyasztói döntéseket hozzanak.

Egy friss kutatás megállapította, melyik az a két leveszélyesebb élelmiszer, ami szívinfarktust és stroke-ot okoz.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés